Site icon TIMP ROMÂNESC

Consultări politice, Bogdan Aurescu – Ararat Mirzoyan

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni, 3 aprilie 2023, o rundă de consultări politice cu omologul armean, ministrul Afacerilor Externe Ararat Mirzoyan, aflat în vizită oficială în România, în perioada 2-4 aprilie 2023, la invitația omologului român.

Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat ansamblul relației bilaterale, cu accent pe posibilitățile de dinamizare a dialogului politico-diplomatic și pe oportunitățile de stimulare a cooperării economice și sectoriale româno-armene.

Totodată, cei doi miniștri de externe au discutat pe larg evoluțiile de securitate din regiunile Mării Negre și Caucazului de Sud și au abordat cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, precum și relațiile Armeniei cu UE, a căror dezvoltare este sprijinită ferm de România.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea României de a sprijini Republica Armenia în procesul de implementare a Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător UE-Republica Armenia și a subliniat necesitatea valorificării oportunităților generate de acest Acord, ratificat de România în anul 2019, precum și a posibilităților oferite de Parteneriatul Estic. De asemenea, a fost evidențiată importanța misiunii de monitorizare a UE – EUMA pentru consolidarea stabilității regionale, ministrul Bogdan Aurescu reamintind faptul că misiunea este un rezultat concret al propunerilor pe care le-a formulat în urma turneului realizat în statele din Caucazul de Sud în iunie 2021, alături de omologii din Austria și Lituania și în coordonare cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell. În acest context, cei doi miniștri s-au pronunțat pentru un rol sporit al UE, în continuare, în procesul de reglementare a conflictelor prelungite din vecinătatea comună.

În plus, ministrul Bogdan Aurescu l-a informat pe omologul său armean că, la cea mai recentă reuniune a Consiliului Afaceri Externe, a avansat propunerea de a fi introdus pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului Afaceri Externe, din această primăvară, subiectul conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre, inclusiv în Caucazul de Sud. Această propunere vine în continuarea inițiativei ministrului Bogdan Aurescu din perioada 2020-2021 de a include pe agenda activă a Uniunii Europene acest dosar și, ca urmare a acelei inițiative, acest subiect a fost discutat la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe de tip Gymnich de la Lisabona (https://www.mae.ro/node/55814), urmată de turneul efectuat în Caucazul de Sud (https://www.mae.ro/node/56041). România consideră că acest subiect trebuie să se găsească pe agenda activă a Consiliului Afaceri Externe, pentru a valorifica oportunitatea unei implicări mai puternice și a unui rol mai pronunțat al Uniunii Europene în regiune.

De asemenea, șeful diplomației române a evidențiat importanța dezvoltării cooperării economice dintre cele două țări, inclusiv prin reactivarea mecanismului Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică, ca principal instrument în acest domeniu. A accentuat, totodată, interesul pentru dezvoltarea conectivității între România și Republica Armenia, ca important punct de sprijin în dezvoltarea relațiilor bilaterale în toate domeniile de activitate. A salutat tradiția îndelungată și fructuoasă de cooperare și bună înțelegere între poporul român și cel armean în domeniile educației, culturii și spiritualității, alături de prezența unei comunități armene semnificative în România, reprezentând o punte de legătură între cele două state și cu o contribuție foarte pozitivă la dezvoltarea societății românești.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu impact asupra securității din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și asupra arhitecturii de securitate euroatlantice. Șeful diplomației române a reliefat, astfel, importanța continuării sprijinului și solidarității internaționale pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar. De asemenea, șeful diplomației române a prezentat evaluările României cu privire la situația din Republica Moldova și sprijinul oferit în acest context de țara noastră, pentru a ajuta Republica Moldova să facă față multiplelor provocări politice, securitare, economice și umanitare, manifestate la un nivel fără precedent pe fondul războiului din Ucraina.

Partea armeană a accentuat, la rândul său, interesul pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării practice între România și Republica Armenia, inclusiv prin aprofundarea cooperării economice și dezvoltarea conectivității dintre cele două țări. A subliniat, de asemenea, importanța conferită de Erevan dezvoltării relațiilor cu UE, cu valorificarea deplină a oportunităților create în procesul de implementare a Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător.

Cei doi miniștri au semnat, cu această ocazie, un Plan de Acțiune privind cooperarea între cele Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Armenia pentru perioada 2023-2024, care își propune să aprofundeze cooperarea structurată la nivelul celor două instituții și au lansat emisiunea filatelică comună româno-armeană „Ana Aslan – Elixirul tinereții”.

La finalul întrevederii, miniștrii afacerilor externe ai României și Republicii Armenia au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video aici: https://www.mae.ro/node/61513

 

Exit mobile version