Site icon TIMP ROMÂNESC

„Contextul european al relațiilor ucraineano-române” la Cernăuți

Studenți de la Facultatea de Istorie, Politologie și Relații Internaționale din cadrul Universității Naționale „Iurii Fedcovyci” și delegați din România au participat la Universitatea Națională din Cernăuți la a doua ediție a conferinței științifice studențesti sub genericul „Contextul european al relațiilor ucraineano-române”, scrie BucPress.eu.

Acțiunea științifică este o inițiativă a Centrului de Studii Românești, care funcționează pe lângă universitatea cernăuțeană. Conferința a avut loc cu sprijinul Institutului pentru Democratizare și Dezvoltare,  Asociației Convergențe Europene și Eurocentrica. Potrivit președintelui Asociației Convergențe Europene, Sergiu Dan, aceste demersuri ale asociațiilor și oamenilor de știință din Cernăuți „consolidează și mai mult relațiile dintre România și Ucraina”.

Directorul Centrului de Studii Românești din Cernăuți, Liubov Melniciuc, a remarcat cu acest prilej o încălzire a relațiilor bilaterale dintre Ucraina și România, adăugând că este nevoie de o aprofundare a relațiilor transfrontaliere.

La deschiderea conferinței a fost prezent și Consulul General al României la Cernăuți, dr. Eleonora Moldovan, care a pus în discuție câteva proiecte reușite pe relația bilaterală și cele în curs de implementare, „ceea ce reflectă nivelul și calitatea demersurilor comune, care vin în sprijinul cetățenilor români și ucraineni”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook.

Prof. univ. dr. George Poede, de la Universitatea „A. I. Cuza” din Iași a adus informații de noutate la Cernăuți, date despre posibila implicare a cercetătorilor cernăuțeni la programele educaționale finanțate de UE, subliniind și necesitatea diversificării colaborării la nivelul interuniversitar.

Centrul de Studii Româneşti are ca scop promovarea unui dialog ştiinţific româno-ucrainean, fiind lansat în mai 2015.

Exit mobile version