Site icon TIMP ROMÂNESC

Convenție pentru evitarea dublei impuneri între România și Italia

Românii care muncesc legal în Italia nu vor mai plăti impozitul pe venit către stat şi în ţara de origine, şi în cea unde muncesc, aşa cum se întâmplă acum. Dările respective vor fi achitate doar în unul din state.

România şi Italia au semnat, sâmbătă, la Riga, o convenţie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pentru prevenirea evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

De acest tratament se vor bucura atât românii care muncesc în Italia, cât şi italienii care muncesc la noi în ţară: “România şi Italia au semnat sâmbătă, la Riga, o convenţie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pentru prevenirea evaziunii fiscale” a spus ministrul de finanţe Eugen Teodorovici.

Prin convenție sunt stabilite cote de impozit și un tratament fiscal în avantajul contribuabililor din ambele state cu privire la impunerea, printre altele, a veniturilor din dobânzi, redevențe, dividende, salarii, pensii, respectiv a veniturilor obținute de studenți, stagiari, profesori, cercetători, artiști de spectacol și sportivi, dar și a veniturilor obținute din valorificarea capitalului.

Totodată, aceasta reglementează și aspectele referitoare la schimbul de informații, metodele de eliminare a dublei impuneri, nediscriminarea, procedura amiabilă, intrarea în vigoare și denunțarea convenției. Convenția va intra în vigoare la data ultimei notificări prin care statele contractante se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea în vigoare, iar prevederile sale vor produce efecte începând cu prima zi a lunii ianuarie a anului calendaristic imediat următor.

Acest document va înlocui Convenția aflată acum în vigoare, în acest domeniu, semnată în 1977.

Convenţia va intra în vigoare la data ultimei notificări prin care statele contractante se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea în vigoare. Prevederile sale vor produce efecte începând cu prima zi a lunii ianuarie a anului 2016.

Exit mobile version