În perioada februarie – mai 2020, polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au acționat pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de migranți pe ruta Serbia – România – Austria.
În cursul zilei de 2 iunie, polițiștii au efectuat trei percheziții domiciliare pe teritoriul României, totodată fiind puse în aplicare 16 mandate de aducere. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe documente, înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri și tablete.
În fapt, o dată ce migranții au fost introduși în țară pe zona verde a frontierei cu Serbia, aceștia au fost transferați în mai multe imobile de tip safe-house de lângă Timișoara. Ulterior, migranții au fost îmbarcați în autovehicule de transport persoane, în locurile destinate transportului de bagaje, special modificate pentru disimularea acestora, de cele mai multe ori punând în pericol viața și integritatea corporală a migranților.
Gruparea infracțională a fost compusă din cetățeni români din București și din județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău și un cetățean tunisian stabilit în România, responsabil cu partea de recrutare și găzduire a migranților. Liderii grupării infracționale au fost semnalați de autoritățile britanice și franceze cu privire la faptul că ar mai fi fost implicați în transport ilegal de migranți pe ruta Pas de Calais – Dover, o parte dintre membrii grupării fiind arestați în perioada 2018 – 2019.
Începând cu anul 2020, gruparea infracțională și-a mutat activitatea pe teritoriul României, fiind deosebit de activă, prin traficarea migranților intrați ilegal de pe teritoriul Serbiei până în Austria, la Viena.
În urma documentării activității infracționale a grupării organizate pe teritoriul României, în acest an, au fost înregistrate patru incidente de traficare ilegală a migranților, cu peste 100 de migranți ilegali traficați cu destinația state din vestul Europei, cu precădere Germania și Marea Britanie, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro pentru fiecare migrant.
În cadrul dosarului, sunt cercetați cetățeni români și tunisieni, localizați în București și în județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și inițiere și aderare la un grup infracțional organizat.
Persoanele în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. pentru audieri, față de cinci dintre acestea, fiind dispusă măsura reținerii, urmând ca acestea să fie prezentate instanței de judecată, cu propunerea de arestare preventivă, iar față de 11 a fost dispusă masura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Documentarea activității infracționale a fost realizată cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – Direcţia de Prevenire și Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere – Serviciul de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere.
Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL și s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Marea Britanie, Franța, Austria și Ungaria.