Pentru combaterea infracţionalităţii la nivel global, Poliţia Română colaborează cu organismele de aplicare a legii din celelalte state şi este conectată la canalele de cooperare poliţienească. Astfel, zeci de mii de persoane, autoturisme sau documente care figurau urmărite internațional au fost găsite, în anul 2017.Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) din cadrul IGR asigură schimbul de informaţii operative, pentru combaterea eficientă a criminalităţii.
CCPI reuneşte următoarele canalele de cooperare poliţienească internaţională: INTERPOL, EUROPOL, Sistemul Informatic Schengen/SIRENE, legătura operaţională cu Centrul SELEC, precum şi cu ataşaţii de afaceri interne şi ofiţerii de legătură, atât români acreditaţi în străinătate, cât şi străini acreditaţi în România.
În prima jumătate a anului, au fost procesate 317.709 mesaje operative.
Astfel, ca urmare a schimbului de mesaje prin canalul INTERPOL, polițiștii români au fost înregistrat 2.190 de rezultate pozitive privind persoane căutate la nivel internațional de autorităţile române.
De asemenea, au fost înregistrate 1.793 de rezultate pozitive privind autovehicule furate și 497 de rezultate pozitive privind documente de călătorie pierdute sau furate.
Prin canalul SIRENE s-au înregistrat 30.971 de rezultate pozitive în România pe semnalări străine şi 14.149 de rezultate pozitive în străinătate pe semnalările românești.
La acestea se adaugă 30.122 de rezultate pozitive înregistrate în România la semnalări naționale, totalul fiind de 75.242 rezultate pozitive. Acestea vizează persoane urmărite, dispărute, căutate pentru participarea la o procedură judiciară, autovehicule sau documente semnalate la nivel internațional.
În anul 2017, au fost aduse în țară 1.014 persoane căutate de autoritățile române la nivel internațional întrucât se sustrăgeau arestării preventive sau executării unor sentințe penale.
Pentru verificarea profilurilor ADN realizate în urma cercetării la faţa locului în cazuri privind săvârșirea de infracțiuni, precum şi în cazul identificării cadavrelor sau persoanelor cu identitate necunoscută, au fost transmise 595 de profiluri ADN către Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române.
De asemenea, la iniţiativa INTERPOL, EUROPOL, SELEC sau a statelor membre, Poliţia Română a participat activ în 45 de operaţiuni internaţionale și acțiuni polițienești pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii.
În cadrul platformei multidisciplinare de cooperare EMPACT, Poliţia Română a continuat coordonarea priorităţii ,,Cybercrime” – subdomeniul ,,Payment Card Fraud” și a acordat sprijin în calitate de co-driver pentru subdomeniile Trafficking in Human Beings, Synthetic drugs, Heroin, Cocaine, Excise frauds, Cyber attacks din cadrul aceleiaşi priorităţi.