Site icon TIMP ROMÂNESC

Cooperarea în energie, agricultură și infrastructură dintre România și China, restabilită la Beijing

 Secretarul de stat pentru analiza politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a subliniat faptul că Guvernul României urmăreşte cu tenacitate finalizarea proiectelor convenite şi identificarea unor noi oportunităţi de cooperare sectorială, cu precădere în domeniile energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicaţiilor/IT şi turismului. A anunţat intenţia României de a găzdui, în noiembrie 2014, reuniunea miniştrilor agriculturii în formatul 16+1, la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naţionali ai cooperării cu China.

Podgorean a participat, în perioada 12-13 mai 2014, la Beijing, la evenimentul organizat de Secretariatul Cooperării „16+1” (China + 16 state din Europa Centrală şi de Est) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al R.P.Chineze.

Din partea chineză au participat WANG Chao, vice-ministru pentru Europa în cadrul MAE chinez, secretar general al Secretariatului Cooperării „16+1”, reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare, ai ministerelor Comerţului, Industriei şi Tehnologiei Informaţiilor, Educaţiei, alţi membri ai Secretariatului.

Reprezentanţii celor 16 state din Europa Centrală şi de Est (ECE) au fost primiţi de WANG Yi, ministrul Afacerilor Externe al R. P. Chineze. Demnitarul chinez a evocat importanţa documentului adoptat la summitul de la Bucureşti pentru atingerea obiectivelor comune ale statelor participante de dezvoltare a relaţiilor în toate domeniile, cu precădere în cadrul cooperării economice şi investiţionale. A apreciat că acest format de cooperare este un adevărat „motor” al cooperării China – UE.

În intervenţia din cadrul şedinţei plenare, secretarul de stat Radu Podgorean a evocat organizarea la Bucureşti, în noiembrie 2013, a celei de a doua ediţii a Summit-ului „16+1” cu participarea şefilor de guverne ale statelor ECE şi R. P. Chineze, care au adoptat, Liniile directoare de la Bucureşti privind cooperarea dintre China şi statele ECE.  A amintit că, în paralel cu Summit-ul, a avut loc şi Forumul Economic China – ECE, care a oferit oportunităţi de afaceri multiple, atât în plan bilateral, cât şi prin conturarea unor proiecte la nivel regional. Amploarea deosebită a evenimentului, prin participarea a peste 1.000 de invitaţi, a evidenţiat potenţialul considerabil al cooperării şi perspectivele concrete pentru proiecte economice importante în beneficiul statelor participante.

Exit mobile version