Ioana Liana Cazacu, secretar de stat și coordonator al Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), a efectuat, în perioada 14-16 Ianuarie, o vizită de lucru la Barcelona. Deplasarea în Spania a vizat cooperarea româno – spaniolă în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, a violenței domestice și a traficului de persoane.
Delegația condusă de oficialul român a avut mai multe întrevederi cu oficialităţi spaniole, printre care doamna Neus MUNTE – Consellera De Benestar I Familia, înalt reprezentant al statului spaniol pentru Provincia Autonomă Catalunia, doamna Montse GATELL – preşedintele Institutului Catalan pentru Femei, doamna Rosa CENDON – coordonatoarea Departamentului de Sensibilizare din cadrul programului SICAR, doamna Montserrat FONT – responsabil Fundația APIP ACAM, cu membri ai Colegiului Avocaților din Barcelona, dar şi cu reprezentanți ai Poliției Mosses d’Esquadra.
Vizita a avut ca scop principal diseminarea de bune practici și expertiză în domeniul respectării principiului egalității de șanse și combaterii violenţei domestice și a traficului de personae, în vederea valorificării de către autoritatea română a rezultatelor activităţilor similare derulate în Spania.
Cele două părţi și-au manifestat interesul de a pune bazele unei relaţii de parteneriat şi a unei comunicări solide în vederea promovării schimbului de informaţii, expertizei şi bunelor practici în domeniul egalităţii de gen, al violenţei domestice și al traficului de persoane, precum şi pentru conturarea unor activităţi comune concrete.
Parteneriatul vizează organizarea unor seminarii tematice bilaterale şi furnizarea de expertiză tehnică pentru realizarea unui sistem integrat de servicii în domeniul combaterii violenței împotriva femeilor şi a violenţei domestice pe teritoriul statului român.
„În acest fel se trece practic într-o nouă etapă a relației bilaterale cu Spania în domeniul prevenirii și combaterii violenței, lucru benefic pentru România pe multiple planuri. Identificarea celor mai eficiente măsuri integrate de prevenire și stopare a violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice este o preocupare continuă pentru autoritățile de la București, dar pentru societate„, a declarat, în acest context, secretarul de stat Cazacu.
În viziunea oficialului român, domeniul este unul de interes major pentru ţara noastră, iar colaborarea dintre România şi Spania va duce la intensificarea eforturilor comune pentru combaterea fenomenului violenţei.
„Am initiat discuții preliminare pentru selectarea experților spanioli pentru furnizarea de expertiză tehnică pentru realizarea sistemului integrat de servicii pe teritoriul statului român. Pentru început, doi experți spanioli vor fi contractați pe o perioadă de 6 luni, în cadrul Proiectului START – O viață de calitate în siguranță. Acesta urmărește crearea unui sistem național funcțional pentru prevenirea și combaterea fenomenului violenței împotriva femeilor și a traficului de persoane, printr-o abordare sistemică„, a afirmat Ioana Cazacu.
Întâlnirea cu membrii Colegiului Avocaţilor din Barcelona s-a axat pe schimbul de know-how și bune practici în ceea ce priveşte reglementările legislative catalane, pentru consolidarea cadrului juridic românesc în materie de protecţie, promovare şi respectare a drepturilor femeii. În acest sens, Colegiul Avocaţilor din Barcelona a propus delegaţiei române semnarea unui protocol, la care să adere și Departamentul de Justiție din Barcelona.
Agenda a inclus, de asemenea, și o întrevedere cu reprezentanţii Fundaţiei APIP ACAM, prilej cu care ambele părţi au abordat situaţia femeilor victime ale abuzului sexual, dar şi a victimelor traficului de persoane în scopul cerşetoriei şi desfăşurării de activităţi lucrative ilegale.
Discuţiile cu reprezentanţii Poliției Mossons D’Esquadra au dus către schimbul de bune practici cu privire la instrumentele de combatere şi de intervenţie multidisciplinară în vederea asigurării recuperării şi respectării drepturilor femeilor victime ale violenţei domestice şi a traficului de persoane. Partea română a fost interesată cu precădere de modalităţile de intervenţie, procedurile de lucru care se pun în practică în aceste cazuri, reglementările legislative catalane în domeniu şi sistemul informatic cu privire la violenţa domestică și de gen.
Vizita din Spania a prilejuit şi întâlnirea cu Părintele Protoiereu Aurel Bunda, care, în momentul de față, dorește să pună bazele unui centru social în Barcelona, unde se vor derula activităţi sociale în sprijinul tinerilor adolescenţi şi imigranţilor români supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială.
Referindu-se la interesul deosebit manifestat de autorităţile române pentru aprofundarea dialogului la nivel politic şi tehnic cu partea spaniolă, doamna Ioana Cazacu a declarat, la finalul vizitei sale: „Experienţa Spaniei reprezintă o sursă de inspiraţie valoroasă pentru România în ceea ce priveşte domeniul combaterii şi prevenirii violenței de gen, mai ales că sistemul românesc din acest domeniu îşi are originile tocmai în cel spaniol.”