Agențiile de aplicare a legii din 18 țări (inclusiv din România) au confiscat peste 14 milioane de euro în monedă falsă în cadrul Operațiunii DECOY, o acțiune coordonată de Europol și condusă de Spania, Portugalia și Austria. Operațiunea comună a serviciilor vamale și polițienești a vizat stoparea distribuției de bancnote și monede false prin intermediul serviciilor poștale în întreaga Europă.
În faza operațională, au fost ridicate 174 de colete care conțin monedă falsă, ceea ce i-a cindus pe investigatori la deschiderea a 144 noi investigații. În total, au fost interceptate 148.130 de produse contrafăcute, inclusiv 134.949 de bancnote și monede euro, 9.186 de lire sterline și 3.595 de dolari SUA.
Majoritatea obiectelor confiscate erau bancnote cu design modificat, cunoscute sub denumirea „bani de film”. Aceste reproduceri au o formă și o culoare similare cu bancnotele reale, dar includ o mică declinare a răspunderii care indică că sunt falsuri. Cu toate acestea, aceste declinări de responsabilitate sunt adesea trecute cu vederea, permițând infractorilor să le dea drept monedă autentică.
Cele mai frecvent sechestrate valori au fost bancnota de 50 de euro, urmată de cea de 20 de euro.
Succesul Operațiunii DECOY s-a bazat pe cooperarea și armonizarea procedurilor de lucru ale diferitelor agenții vamale și de poliție, după ce s-a ajuns la concluzia că organizațiile criminale exloatează exact aceste diferențe de proceduri, în special atunci când se utilizează servicii poștale pentru distribuirea de monedă falsă. Ofițerii vamali au avut un rol esențial în detectarea bancnotelor și monedelor contrafăcute, în timp ce forțele de poliție au efectuat investigațiile necesare pentru a-i depista pe făptuitori.
Bancnotele false au fost interceptate în punctele cheie de intrare și, după ample investigații, s-a ajuns la grupările de crimină organizată care se aflau în spatele activităților.
La operațiune au participat Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Turcia, Regatul Unit și SUA.
Europol și OLAF au sprijinit operațiunea facilitând schimbul de informații, ajutând la detectarea coletelor suspecte și perfecționând indicatorii de risc.