Rusia și Ucraina au convenit sâmbătă să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele din estul Ucrainei, Mariupol și Volnovakha, în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a criticat Occidentul pentru că a refuzat să pună în aplicare o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, care să împiedice bombardamentele rusești, scrie The Wall Street Journal.
Coridoarele despre care oficialii ucraineni au spus că vor fi folosite și pentru reaprovizionarea celor două orașe cu alimente, medicamente și alte produse esențiale, sunt primul rezultat tangibil al discuțiilor dintre negociatorii ruși și ucraineni din Belarus.
Coridorul dintre Mariupol și orașul ucrainean Zaporizhzhya va fi deschis de la 9 a.m. la 4 p.m. Kyiv timp sâmbătă, cu o altă oportunitate de a călători în următoarele zile, au declarat autoritățile ucrainene.
Vicepremierul Ucrainei și ministrul pentru teritoriile ocupate, Iryna Vereshchuk, a declarat că încetarea focului a fost coordonată prin Comitetul Internațional al Crucii Roșii și că Ucraina se așteaptă să evacueze aproximativ 200.000 de persoane din Mariupol și 15.000 de persoane din Volnovakha. Reprezentanții ICRC vor conduce coloanele, a afirmat ea. Forțele ruse, a avertizat ea, încearcă să profite de încetarea focului pentru a avansa pe pozițiile ucrainene.
Ucraina lucrează la evacuări similare pentru civili din Chernihiv și Sumy și în orașele Kherson și Kherson, ocupate de ruși, la nord-vest de Kiev, a afirmat ea.
Unul dintre negociatorii ucraineni, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, a declarat vineri, într-o conferință de presă, la Lviv, că Rusia caută o soluție diplomatică pentru că a calculat greșit starea de spirit a poporului ucrainean. Moscova a mers la război gândindu-se că doar aproximativ 20% dintre ucraineni sunt ostili Rusiei, iar restul de 80% își vor întâmpina frații ruși cu flori, a spus el. În realitate, a adăugat el, aproximativ 98% dintre ucraineni sunt hotărâți să lupte împotriva invaziei.
Mariupol este un oraș industrial important și port la Marea Azov. Volnovakha este un oraș mult mai mic la nord. Ambele aparțin regiunii Donețk din Ucraina, pe care Rusia nu o mai recunoaște ca parte a Ucrainei după ce a recunoscut independența așa-numitei republici autoproclamate Donețk.
Oficialii americani spun că invazia rusă a Ucrainei vizează capturarea capitalei Kiev, intrată într-o rezistență ucraineană acerbă, care a provocat mari pierderi rusești. Reprezentanții Ucrainei au declarat sâmbătă că dețin controlul pe majoritatea fronturilor și a început o contraofensivă. Pentru a compensa aceste eșecuri, Rusia a recurs din ce în ce mai mult la bombardarea fără discernământ a zonelor civile, în special la Harkov, Chernihiv, Sumy și Mariupol, aflat sub asediu.
Decizia NATO de vineri de a nu interveni în operațiunile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei sunt considerate de Zelensky un semn de slăbiciune și dezbinare în alianța occidentală, potrivit unei alocuțiuni transmisă de televiziuni. El a vorbit după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus implicarea alianței în operațiunile de luptă din Ucraina, deoarece o astfel de mișcare ar putea declanșa un război pe scară largă între membrii NATO și Rusia.
Negociatorii ruși și ucraineni urmează să se întâlnească din nou sâmbătă în Belarus. Discuțiile lor anterioare, de joi, au dus la un acord provizoriu de stabilire a coridoarelor umanitare.
Oficialii ruși declară că operațiunea lor militară decurge conform planificării.
Rusia și-a atras dezaprobarea comunității internaționale după ce forțele sale au provocat un incendiu la centrala nucleară Zaporizhzhya din Enerhodar înainte de a prelua controlul asupra zonei, potrivit autorităților locale și observatorilor internaționali. Acest lucru a stârnit temeri că atacurile Moscovei ar putea provoca un dezastru ecologic global. O altă centrală nucleară este situată în apropiere de Mykolaiv.
Kievul spune că a propus Moscovei să păstreze o zonă de siguranță de 30 de kilometri față de reactoarele nucleare, unde să nu existe operațiuni militare, ceea ce Rusia nu a acceptat.
Într-un interviu acordat presei europene, premierul britanic Boris Johnson a cerut instituirea unui sistem care să asigure siguranța centralelor nucleare ale Ucrainei și să monitorizeze nivelurile de radiații, adăugând că atacul rusesc asupra uzinei a pus în pericol întregul continent.