De aproape două luni, pungile cu crutoane de pâine prăjită produse în România, cu arome de pizza, măsline și tomate sau oregano au devenit nelipsite din sertarele birourilor unei mari companii britanice care funcționează în Harrow (nord-vestul Londrei). Angajații acestei firme cumpără în pauza de masă, de la cel mai apropiat magazin românesc, biscuiți fabricați în România, cornulețe cu gem sau cu nucă și multe altele…Potrivit diasporaro.com, un italian, doi indieni, un sloven, o unguroaică și un englez merg „cu rândul”, în fiecare săptămână, la cumpărături într-unul din magazinele românești care funcționează în Harrow, cartier întins din nordul Londrei. Ei au descoperit gustul produselor aduse din România cu doar câteva săptămâni în urmă; și de atunci vizitează spațiul comercial regulat, „de cel puțin două-trei ori pe săptămână”, a povestit Valeria F., o româncă în vârstă de 45 de ani. Femeia, care trăiește în capitala Regatului Unit de 11 ani, este singura persoană de origine română care lucrează într-o companie britanică cu aproape 200 de angajați.
Colegii de muncă ai Valeriei F. au descoperit din întâmplare magazinul românesc din apropierea companiei britanice pentru care lucrează. „S-a întâmplat cu câteva zile înainte de ziua de Paște din acest an. Colegul nostru originar din Slovenia căuta vopsea de ouă și m-a întrebat pe mine dacă știu unde ar putea să găsească”, își amintește românca. Ea spune că i-a recomandat magazinele unde se comercializează produse alimentare de proveniență românească sau poloneză, deși nu fusese niciodată în singurul magazin românesc din apropiere.
„Eu stau în estul Londrei, într-un cartier unde se află, de asemenea, un magazin românesc. Doar că acel magazin se deschide doar de la ora 10:00 dimineața, mai târziu față de celelalte «shop-uri» deținute de comercianții turci din zonă. Și se închide la 5:00 pm, adică cu mult înainte de spațiile comerciale concurente. Pe de altă parte, acolo se vând doar produse românești și se practică un adaos comercial foarte mare. Cu alte cuvinte, magazinul are un program de funcționare inaccesibil pentru românii care muncesc și mai este și foarte scump”, explică Valeria.
„Colegul meu din Slovenia s-a dus în aceeași zi la cel mai apropiat magazin românesc împreună cu alți doi colegi, un italian și un indian. Și au venit încântați”, spune Valeria bucuroasă. „Nu numai că a găsit vopsea de ouă, așa cum i-am indicat eu… S-au întors toți trei în birou cu brațele pline de produse cumpărate de acolo. Și au început să le spună și celorlalți angajați din compania noastră ce produse bune și ieftine au găsit în magazinul românesc…”, continuă povestea Valeriei F.
Colegii de diferite naționalități ai Valeriei au renunțat acum să mai meargă la supermarket ori la reprezentanțele unor renumite lanțuri de magazine fast-food atunci când vine vremea zilnicei pauze de masă. „Se mai duc la astfel de magazine doar cei care vor neapărat o gustare caldă sau să cumpere salate. Dar când vine vorba de ceva «de ronțăit», toți preferă magazinul românesc din apropiere. Am o colegă unguroaică încântată că a găsit un loc de unde poate cumpăra ștrudele cu mere și cu brânză, așa cum se făceau și în țara ei natală. Ea spune că plăcintele preparate în România sau Ungaria nu se compară cu cele disponibile pe piața britanică. Un alt coleg italian, care a fost de mai multe ori la magazinul românesc, m-a întrebat cum sunt vinurile românești, după ce a observat că acestea se vând la prețuri foarte bune. I-am recomandat Busuioaca de Bohotin și vinurile Murfatlar și mi-a spus că le va încerca. El a fost, de asemenea, încântat să descopere că, la magazinul românesc, se găsește bere la sticlă de plastic de doi litri. Și șeful nostru, englez get-beget, consumă cu plăcere pungi întregi de «Bake Rolls». Iar un alt coleg indian a fost plecat în concediu în Statele Unite ale Americii timp de două săptămâni, iar când s-a întors, ne-a spus că i-au lipsit produsele românești”, a mai spus românca.