Site icon TIMP ROMÂNESC

Costume populare româneşti, covoare şi ţesături la Muzeul Horniman din Londra

Expoziția „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate“ a fost deschisă pe 3 octombrie la Muzeul Horniman din Londra. Evenimentul a cuprins peste 500 de costume populare, covoare, ștergare, țesături și obiecte casnice din diferite zone etnografice ale României.

Exponatele au fost adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani sau donate de diferite persoane private de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte, printre care și un costum care a aparținut Reginei Maria a României, provin din alte muzee londoneze care au colecții similare.

Rezultat al colaborării dintre Muzeul Horniman și Institutul Cultural Român din Londra, expoziția este curatoriată de muzeograful Fiona Kerlogue, care, în timpul celor trei ani de pregătire a proiectului, a beneficiat de consilierea specialiștilor din marile muzee de gen din România. Expoziția va putea fi vizitată până în septembrie 2015.

Cu aceeași ocazie, va fi deschisă şi expoziţia „Români din Londra“ (Portraits from London), o galerie de 35 de portrete ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile, prezentând o selecţie diversă de români care trăiesc în Londra, de toate vârstele şi provenind din sfere sociale diferite, vor fi însoţite de scurte fragmente de istorie orală, narând poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniștii expoziției se numără Sir George Iacobescu, Șerban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca, Alexandru Bălănescu.

Cele două expoziții vor fi deschise simultan în seara zilei de vineri, 3 octombrie, prin intervenții susținute de Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, Fiona Kerlogue, curatorul expoziției, Dorian Branea, directorul ICR Londra, Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanțelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, și Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Pentru a completa această incursiune în cultura românească tradițională, ICR Londra și Muzeul Horniman au pregătit o serie de concerte, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, proiecții de filme și expoziții culinare, care vor avea loc în parcul muzeului în cele două zile de week-end de după deschiderea expozițiilor.

Muzeul Horniman, înființat în ultimii ani ai secolului al XIX-lea prin generozitatea unui magnat al ceaiului din Epoca Victoriană, este un celebru muzeu de antropologie culturală din Londra, având importante colecții de artizanat european, amerindian și african și de pe alte continente. Situat pe unul dintre dealurile care mărginesc Tamisa, în mijlocul unui parc foarte pitoresc, unde au loc în mod curent diferite evenimente, muzeul e vizitat anual de sute de mii de iubitori ai folclorului și culturii tradiționale.

 

Exit mobile version