Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, afirmă că decizia Parlamentului ucrainean de a abroga legea privind limbile regionale încalcă flagrant drepturile comunității românești din țara vecină. „Am luat act cu profundă îngrijorare de decizia Parlamentului de la Kiev de a abroga legea privind limbile regionale. Această decizie face ca minoritatea română din Ucraina, una dintre cele mai importante și numeroase comunități istorice românești, să nu mai poată folosi limba maternă în cadrul oficial. Are loc, astfel, o flagrantă încălcare a drepturilor românilor din Ucraina ca indivizi și comunitate. O decizie de acest fel este neconformă cu principiile europene a căror susținere este declarată de forțele politice pro-europene de la Kiev și este de neînțeles în contextul evoluțiilor politice din ultima perioadă„, susține David, citat de Agerpres.
Cristian David subliniază că orientarea Ucrainei spre Uniunea Europeană presupune asumarea tuturor valorilor europene, inclusiv a celor privind respectul față de drepturile minorităților și susținerea eforturilor de păstrare a identității culturale și lingvistice a acestora.
„Ne exprimăm speranța că în cel mai scurt timp autoritățile pro-europene de la Kiev își vor reconsidera poziția și vor face pași concreți în direcția armonizării cu legislația europeană privind minoritățile„, mai afirmă ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Rada Supremă a Ucrainei a abrogat, ieri, legea privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților, adoptată de Parlament în iulie 2012. În virtutea acestei legi, româna avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români aveau o reprezentare semnificativă.
De la intrarea în vigoare a legii, limba română a devenit limba regională în satele nord-bucovinene Ostrita, Buda, Mahala, Prut și Tărăsăuți, localitatea Biserica Albă din Transcarpatia, localitățile Voloca și Hrusăuți din raionul cernăuţean Hliboca şi satul Igeti din raionul Storojineț.