Comunitatea Românilor din Serbia a continuat seria întâlnirilor în care prezintă candidații înscriși pe lista 3 – Stevan Mihailov pentru apropiatele alegeri la noul Consiliu al Minorității Române din Serbia. După întâlnirile de la Cuvin, Doloave, Biserica Albă, Grebenaț, Coștei, Voivodinț, Straja, Alibunar, Petrovasâla, Satu Nou, Nicolinț, Sân Mihai, au urmat discuțiile cu comunitățile din Mesici, Iablanca, Râtișor, Vlaicovăț, Jamul Mic, Marcovăț, Seleuș, Uzdin, Vârșeț, iar în zilele următoare vor avea loc alte discuții cu membrii comunității, se arată într-un comunicat transmis redacției.
Fiecare localitate românească are specificul său și nevoile sale. Pe lângă prezentarea programului, dorința ne-a fost, să auzim la fața locului cum văd românii funcționarea noului Consiliu. Întâlnirile au reprezentat un dialog deschis cu comunitățile românești.
Principalele obiective de funcționare a CNMNR, propuse de lista numărul 3, Comunitatea Românilor – Stevan Mihailov, sunt următoarele:
Sediul CNMNR la Vârșeț, considerat centrul cultural-istoric al românilor din Serbia. Considerăm că este firesc ca sediul CNMNR să fie printre români.
Transparența activităților și deciziilor CNMNR prin site propriu și media scrisă, un exemplu de bună practică a celorlalte minorități care trebuie folosit și de etnicii români. Transparența este foarte importantă pentru îmbunătățirea funcționării CNMNR. Așa cum maghiarii postează dezbaterile de la toate ședințele ale lor, așa ne dorim ca și românii în orice moment să știe și să cunoască, care au fost dezbaterile, planurile, acțiunile și deciziile privind minoritatea română.
Retrocedarea bunurilor colective a românilor din Serbia. Toate bunurile care au fost confiscate minorității române de regimul comunist, trebuie să fie returnate românilor de stat.
Finanțarea activă a societăților culturale. Societățile culturale reprezintă factorul principal în vederea promovării și păstrării a identității naționale. Prin rectificarea bugetului CNMNR, trebuie acordată mult mai mare atenție activiștilor culturali, care păstrează, promovează și transmit din generație în generația cultura noastră tradițională.
Mass media în limba română. Obiectivitatea mijloacelor de informare în limba română este un lucru esențial. Mass media are un rol foarte important, și anume acela de formare a opiniei publice.
Calendar al manifestărilor. Ne propunem crearea unui calendar al manifestărilor pe tot parcursul anului. Vom încuraja ca toți românii să participe împreună la aceste manifestări. Nici o instituție românească nu are voie să finanțeze dezbinarea românilor.
Mărirea fondului pentru învățământ. Problema închiderii claselor de predare în limba română, deja în șapte localități românești, reprezintă o realitate și o problemă foarte gravă cu care ne confruntăm. Este necesară o conlucrare cât mai strânsă dintre CNMNR și instituțiile de învățământ românești. Trebuie încurajate activitățile extrașcolare care vor strânge împreună copii români.
Raționalizarea cheltuielilor în birourile CNMNR. Însuși prin mutarea sediului central al CNMNR între români, dispare nevoia de existență a unui număr mare al birourilor CNMNR. Salariile din cadrul CNMNR reprezintă o exercitare bugetară foarte mare, iar aceste măsuri se impun singure ca să fie raționalizate.
Crearea unui fond pentru biserici. Prin raționalizarea cheltuielilor CNMNR, considerăm că este necesar crearea unui fond pentru biserici. Prin crearea acestui fond, propunem ca în fiecare an, în dependență de urgențe și priorități, ca în una sau două biserici să se realizeze investiții capitale. Bisericile noastre reprezintă monumente istorice, unele mai vechi de două secole, iar pentru menținerea lor, este necesară o atenție deosebită.
Sprijin elevilor și studenților talentați. Tinerii români trebuie încurajați să se implice în viața social – culturală a românilor din Serbia. Trebuie sprijiniți, deoarece ei reprezintă viitorul nostru.
Interesul românilor în toate localitățile noastre a fost unul foarte mare. Prin punerea în funcțiune a acestor principii, suntem convinși că putem rezolva multe dintre problemele cu care ne confruntăm, mai precizează comunicatul CRS.