În perioada 27 – 30 octombrie 2016, delegaţia Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” condusă de directorul Nicolae Brînzea a participat la o serie de întâlniri de lucru în Israel.În data de 27 octombrie 2016 a avut loc o întâlnire a delegaţia IEH, condusă de Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH cu Andreea Păstrânac, ambasadorul României în Statul Israel. În cadrul dineului de lucru organizat de Ambasada României în Statul Israel au fost stabilite de comun acord programul şi tematica intâlnirilor cu reprezentanţii asociaţiilor importante din Israel.
Delegaţia IEH a avut şi o serie de întrevederi la Camera de Comerţ Israel-România şi la Institutul Cultural Român Tel Aviv.
De asemenea, au avut loc întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei ziariştilor şi oamenilor de cultură de limbă română, Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR), Asociaţia Rădăcini Româneşti şi Asociaţia Originarilor din România (AIR), Asociația Originarilor din România (HOR), cu Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, Superiorul Aşezamintelor Româneşti de la Iersualim, Ierihon şi Iordan şi cu domnul Dan Tadmor, directorul Muzeului Diasporei din Tel Aviv.
În timpul intâlnirilor s-a conturat o serie de oportunităţi în vederea realizării unor proiecte, atât pe teritoriul Israelului, cât şi în România.
Pe tot parcursul vizitei, delegaţia IEH a beneficiat de suportul Ambasadei României în statul Israel şi de prezenţa doamnei ambasador Andreea Păstrânac.
Spectacolele de teatru care au avut loc la Tel Aviv şi Haifa în data de 28 şi 29 octombrie au fost aplaudate la scenă deschisă de peste 400 de evrei originari din România, stabiliţi în Israel.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Editura Ofakim Itonut, a promovat valorile culturale naţionale prin intermediul comediei „Mă mut la mama!”. La spectacolul de la Tel Aviv a fost prezentă şi Andreea Păstrânac, ambasadorul României în Statul Israel.
„Teatrul românesc, culoar de dialog intercultural în Israel este un proiect dedicat comunităţii de români din Israel, în desfăşurarea acestuia implicându-se actori de renume ai scenei româneşti: Adriana Trandafir, Andreas Petrescu şi Gabriel Fătu.”, a afirmat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.
„Din 1978 nu am mai asistat la o piesă de teatru atât de bună” a declarat unul dintre reprezentanții Uniunea Evreilor Originari din România, prezent la spectacolul din Tel Aviv. Sălile au fost arhipline, iar spectatorii au apreciat calitatea actului artistic, solicitând continuarea unor astfel de proiecte.
Comunitatea evreilor originari din România, stabiliţi în Israel, poate fi considerată drept una dintre cele mai importante, datorită atât numărului membrilor săi în raport cu populaţia statului, cât şi a contribuţiei aduse la înfiinţarea şi dezvoltarea ţării.