Site icon TIMP ROMÂNESC

Cum vor vota românii din străinătate în 2016: Află care sunt paşii!

În anul 2016 vor avea loc alegeri generale pentru Parlamentul României, iar în legislaţia electorală au apărut schimbări care vor îmbunătăţi procesul electoral şi pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara gramiţelor ţării.

Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Ministerul Afacerilor Externe vor implementa noile măsuri pentru organizarea unui proces electoral mai eficient şi mai apropiat de nevoile cetăţenilor români din străinătate.

În ceea ce priveşte domiciliul în străinătate, acesta este certificat de deţinerea paşaportului simplu cu menţiunea “Cetăţean român cu domiciliul în străinătate”, iar reşedinţa în străinătate este adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept de şedere legal mai mare de 90 de zile.

Înscrierea românilor din străinătate trebuie făcută începând cu 1 aprilie 2016 printr-o cerere scrisă, care va fi disponibilă pe site-urile MAE şi AEP. Această cerere trebuie să fie însoţită de documentele: o copie a actului de identitate românesc, o copie care dovedeşte reşedinţa eliberat de autorităţile străine sau a paşaportului cu menţiunea statutului de domiciliu. Toate acestea vor fi transmise prin poştă, direct la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

Misiunile diplomatice vor avea obligaţia să trimită actele direct către AEP în termen de 24 de ore de la primire. Astfel, cetăţenii români din străinătate devin înscrişi pe registrul electoral pe listele electorale permanente din străinătate.

Fiecare alegător cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate înscris în registrul electoral este arondat unei singure secţii de votare.

AEP atenţionează că cei care îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa din străinătate după împlinirea termenului legal de înscriere în Registrul Electoral vor putea vota numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomaticile, oficiile consulare, secţiile consulare sau Institutele Culturale din străinătate ale României. La aceste instituţii vor putea vota şi românii care nu se vor înscrie în Registrul Electoral.

Exit mobile version