Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a desfășurat la Iași, în perioada 29 iulie – 03 august 2019, proiectul „Curs de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română sau în limba română, în regiunea Cernăuți, Ucraina – grupa 2”.
Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina. Pe parcursul celor 6 zile au fost derulate activități metodice și culturale.
Activitățile metodice au însemnat cursuri de Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară, predate de către profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Din punct de vedere cultural, au fost întreprinse vizite la obiective turistice, spirituale și culturale, precum Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biserica Trei Ierarhi și Mănăstirea Golia, mai multor muzee din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Unirii. Muzeul Național al Literaturii Române Iași și-a deschis porțile, pentru participanți, la Bojdeuca lui Ion Creanga din Iași, iar Parcul Copou și-a dezvăluit colecția „Istoria teatrului românesc”.
Vineri 02.08.2019, viceprimarul Iași-ului Radu Botez, a avut, la Palatul Roset-Roznovanu, un schimb costructiv de idei și experiență cu întreg grupul de participanți.
Evenimentul a urmărit promovarea și susținerea educației școlare în limba română în regiunea Cernăuți-Ucraina, facilitarea menținerii identității etnice și lingvistice în rândul românilor din regiune și creșterea calității și atractivității actului educațional în limba română.
Participanții, atât cursanți cadre didactice din Cernăuți cât și profesori metodiști din Iași, au fost vizibil plăcut impresionați.