„Este o mare pierdere de integrare şi amiciţie între popoare„. Astfel îşi manifestă amărăciunea Angela Nicoară, profesoară de cultura română şi de mulţi ani angajată în şcolile din Ladispoli foarte populate cu elevi români (în oraş numărul românilor înscrişi la evidenţa populaţiei este de peste 4.000), anunță Gazeta Românească.
Mediatoarea culturală a scris conducerii şcolii o scrisoare în care precizează: „Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie solicitate de instituţia dumneavoastră pentru anul 2013-2014 nu vor fi activate. Având în vedere numărul de elevi de origine română prezenţi în şcolile dumneavoastră, exprim o mare amărăciune şi în numele părinţilor. Să sperăm că îşi va schimba opinia conducerea. Din 2009 cursul s-a desfăşurat în această şcoală cu regularitate şi mare participare„.
Răspunsul instituţiei şcolare, în care învaţă 900 de copii dintre care 100 români, a fost publicat de Il Messaggero: „Consiliul şcolar – răspunde directoarea şcolii, Annamaria Luperto, şi-a exprimat opinia negativă din cauza lipsei de spaţiu şi personal”.
Este de neînţeles, mai ales că profesorii de limba română, cum este Angela Nicoară, sunt plătiţi de guvernul României.
„Din păcate – adaugă directoarea adjunctă a şcolii, Loredana Strabaci – scenariul de criză nu ne permite să dezvoltăm proiecte importante„.
Consilierul pentru Educaţie din Ladispoli, Roberto Ussia, a declarat: „Sunt întristat pentru situaţia care s-a creat, problema sediului nu poate împiedica aceste lecţii. Din acest motiv Primăria se va ocupa de găsirea unui spaţiu pentru reactivarea cursului, poate în cadrul centrului de artă şi cultură„.
Conform Institutului Limbii Române, cursuri de Limba, Cultura şi Civilizaţia românească se organizează în 235 de localităţi din Italia, în toate regiunile. Cele mai multe cursuri sunt în Lazio (70 de localităţi), Piemonte (29), Lombardia (21) şi Sicilia (21).