Site icon TIMP ROMÂNESC

Dacian Cioloş despre votul prin corespondență: ”Anul acesta va fi şi o provocare pentru noi”

Premierul Dacian Cioloș s-a aflat, în perioada 20-21 ianuarie, într-o vizită oficială la Paris, la invitația președintelui Republicii Franceze, François Hollande. Din delegația oficială fac parte viceprim-ministrul și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, șeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, ministrul Culturii și Cultelor, Vlad Alexandrescu și ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu.
La Paris, premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit și cu reprezentanți ai comunității românești din Franța, iar la universitatea franceză SciencesPO, cu un grup de studenți și masteranzi români, prilej cu care a susținut un discurs despre beneficiile aderării la UE și viziunea României asupra proiectului european.
În seara zilei de 20 ianuarie, prim-ministrul Dacian Cioloș a avut un mesaj în deschiderea concertului care a marcat Ziua Națională a Culturii Române, concert susținut de maestrul Eugen Doga, organizat de Ambasada României la Paris împreună cu Ambasada Republicii Moldova. Tot în sfera interesului pentru cultură se înscrie și vizita la atelierul, devenit muzeu, al sculptorului român Constantin Brâncuși.
Relaţiile dintre România şi Franţa sunt foarte bune, în primul rând, datorită dinamismului comunităţii româneşti din Franţa. Am avut ocazia să experimentez eficienţa cooperării bilaterale în diferite oraşe şi comune franceze înfrăţite cu oraşe şi comune din România, o legătură care trece dincolo de culori politice şi care face ca oricine ar veni la guvernare, în Franţa sau în România, să construiască relaţii de cooperare pe o fundaţie déjà foarte solidă. (…) Pornind de acest prealabil favorabil, am discutat cu preşedintele François Hollande şi cu premierul Manuel Valls despre cooperarea noastră în domeniul economic, în primul rând, dar suntem interesaţi şi să stimulăm o prezenţă românească în Franţa pentru că activând pe o piaţă comună, sunt sectoare în România care încep să aibă un potenţial de export mai semnificativ care ar putea viza şi piaţa franceză”, a subliniat premierul Dacian Cioloş.
Acesta a mai atras atenţia că românii din Franţa sunt cei care pot deveni nişte adevăraţi ambasadori ai ţării noastre: “Dumneavoastră sunteţi cei care pot contribui cel mai mult la imaginea României, una care să corespundă cu realitatea şi ceea ce reprezintă cu adevărat. Noi acasă încercăm să face cât mai mult pentru a contribui la această imagine, dar în Franţa dumneavoastră sunteţi în prima linie şi cu experienţa pe care o aveţi fiecare nu aveţi cum să uitaţi de unde veniţi. Prezenţa dumneavoastră aici nu face decât să întărească spiritual European al României. Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi!”.
Despre organizarea alegerile generale din toamnă, premierul a spus: “Am tras toate învăţăturile din tot ceea ce s-a făcut bun sau mai puţin bun în trecut. Şi eu am avut ocazia să votez în afara graniţelor la alegerile prezidenţiale şi am văzut lucrurile care pot fi corectate. Anul acesta va fi şi o provocare pentru noi deoarece va trebui să aplicăm pentru prima dată votul prin corespondenţă cu o lege care este aşa cum este. Însă, este important să o valorificăm cât mai mult şi să vă creem cât mai multe posibilităţi să vă exprimaţi votul şi prin mai multe secţii de votare, dar şi punând la punct acest sistem de vot”.
ciolos stoenescuReamintim că întâlnirea șefului Executivului cu președintele Hollande a fost urmată de un dejun de lucru, la care a participat și premierul francez Manuel Valls. Premierul Dacian Cioloș a avut, de asemenea, întrevederi cu președintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, și cu președintele Adunării Naționale, Claude Bartolone.
Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor cu oficialii francezi au vizat relațiile istorice privilegiate dintre România și Franța, intensificarea ritmului pentru finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa, dinamizarea relațiilor economice și consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, consolidarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, dar și subiecte importante de pe agenda europeană și internațională, precum terorismul, migrația și politica de securitate a Uniunii Europene.
De asemenea, au mai fost abordate subiecte precum aderarea României la spațiul Schengen, viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, dar și cooperarea în procesul de pregătire a țării noastre pentru preluarea mandatului Președinției Consiliului UE.

Exit mobile version