Situația românilor care muncesc în Marea Britanie s-ar putea înrăutăți, în urma mai multor semnale transmise recent de guvernul de la Londra, care sugerează că se pregătesc măsuri concrete pentru a descuraja instituțiile si companiile să angajeze cetățeni străini. Eurodeputatul Daciana Sârbu avertizează că oficialii britanici se comportă deja ca reprezentanți ai unui stat din afara UE, stimulând un climat periculos pentru cetățenii străini prin mesaje ce sugerează „alungarea” acestora, și condamnă această atitudine inacceptabilă.
”Mai mulți miniștri britanici, în frunte cu premierul Theresa May, transmit mesaje implicit xenofobe, cu referire la cetățenii străini care muncesc în Regatul Unit. Doamna May afirmă că medicii străini lucrează acolo ‚interimar’, până când va exista suficient personal medical autohton calificat pentru a ocupa toate locurile de muncă din sistemul medical. Ministrul Sănătății a avansat chiar un termen în acest sens – anul 2025, după care spitalele britanice nu vor mai avea nevoie de personal provenit din străinătate. Ministrul de Interne, Amber Rudd, vrea sa forțeze companiile sa declare public proporția de angajați veniți din afara țării, arătând că străinii nu ar trebui ‚să ia slujbele pe care ar trebui să le primească britanicii’. Ministrul pentru Comerț International, Liam Fox, spune că țara sa nu-și permite să le garanteze migraților din UE că vor putea rămâne în Regatul Unit după Brexit fiindcă ei sunt ‚argumente cheie’ în negocieri”. Aceste declarații publice sunt inacceptabile din partea unor oficiali ai unui stat încă membru UE și ele pot stimula manifestări negative la adresa străinilor, mai ales că au existat deja precedente în acest sens în perioada de după referendumul pentru Brexit”, arată Daciana Sârbu.
Eurodeputata atrage atenția că românii și ceilalți cetățeni UE sunt tratați ca pioni în mecanismul de negociere a ieșirii din blocul comunitar, putând deveni victime ale Brexit chiar înainte ca procesul sa fie declanșat efectiv.
”Astfel de afirmații sunt extrem de periculoase, deoarece pot fi receptate ca incitări la ură împotriva străinilor, inclusiv a cetățenilor români care trăiesc și muncesc în această țară fiindcă statutul de cetățeni europeni le dă acest drept. Până la ieșirea oficială a Marii Britanii din UE, nimeni nu are voie să amenințe drepturile câștigate de români și de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Aceste drepturi trebuie protejate și garantate cu fermitate de autorități”, adaugă europarlamentarul român.