Studiile care compara calitatea alimentelor vândute cu aceeași eticheta în state din Est si din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună și coordonate la nivel european, iar instituțiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu, invitată să susțină o prezentare a temei dublului standard în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic și Social European. Participanții la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci și medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest fenomen al „dublului standard” la nivel european.
Calitatea diferită a produselor vândute cu aceleași denumiri și etichete în state din Est și din Vest e o preocupare importantă pentru cetățenii din mai multe țări, printre care se numără și România, a arătat Daciana Sârbu.
Eurodeputata a subliniat că studiile prin care sunt analizate comparativ astfel de produse sunt esențiale pentru a fundamenta decizii, dar fiindcă unele date au fost contestate, a propus o soluție în acest sens:
”Fără date certe, nu putem avea o înțelegere completă asupra situației și de aceea nu pot fi propuse soluții eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituțiilor europene, folosind aceeași metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate și de dovezi verificabile pentru a depăși blocajul actual: producătorii susțin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeași calitate peste tot”.