Viceprim-ministrul Dan Barna și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, au participat, luni, la Conferința Aniversară a Fondului Proprietatea și Bursei de Valori București, unde au vorbit despre importanța pieței de capital și rolul său fundamental în actualul context al crizei generate de pandemia de COVID-19.
Dan Barna a subliniat faptul că USR PLUS susține în continuare ridicarea restricțiilor privind listarea companiilor publice la bursă.
“Această guvernare a coaliției actuale care conduce România vine cu un nou punct de vedere în care parteneriatul cu piața de capital, cu bursele este o prioritate nu formală, ci una foarte concretă.
USR PLUS a fost constant explicit în mesajul conform căruia majoritatea restricțiilor care blocau listarea companiilor publice la Bursă ar trebui ridicate. Programul nostru de guvernare conține această abordare și vom face și la nivelul coaliției, și la nivelul inițiativelor parlamentare pașii necesari nu doar pentru a elimina reglementarea de curând lăsată moștenire de PSD privind pachetele majoritare, dar și pentru a avea cât mai multe companii listate pe bursă. Marele beneficiu este că singurul indicator corect care vorbește despre sănătatea unei companii pe piață este piața de capital. Criza pandemică a pus o presiune foarte mare pe multe zone de economie, iar bugetul României în momentul de față, pentru că lucrăm în aceste săptămâni la buget, este sub o presiune foarte mare datorită necesității de a ne încadra în acel deficit de 7%, agreat cu Comisia Europeană. Și din această perspectivă, piața de capital poate să fie un instrument și un partener, și un sprijin de care avem atâta nevoie.
Lucrez în aceaste zile împreună cu echipa mea și cu colegii din Guvern la planul acesta de reconstrucție și reziliență pe care România îl va propune Comisiei Europene, vorbim de 30 de miliarde de euro care vor veni în piața din România și, și din această perspectivă, rolul și al Bursei din București, și al pieței de capital, în sens mai larg, este unul pe care îl văd fundamental”, a declarat Dan Barna.
La rândul său, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a subliniat faptul că “investitorii trebuie tratați cu respect și cu multă predictibilitate” și a vorbit despre importanța debirocratizării în ceea ce privește interacțiunea cu statul.
“Acest nou Guvern este îndreptat către modernizarea economiei. Cred că bursa este un punct central al oricărei economii de piață. Nu toate companiile sunt listate la bursă, nici măcar nu au toate vocația să fie listate la bursă. Ministerul Economiei se ocupă mai mult tocmai cu acelea care nu sunt listate. Misiunea noastră este să le facem viața cât mai ușoară ca și ei să devină o potențială poveste de success, care într-o bună zi să se listeze la bursă și să atragă investitori din toate părțile. Ministerul Economiei nu cred că are vocația să fie un conducător al economiei, nu cred că asta ar trebui să facă vreun politician care nu își riscă propriii bani, cred că conducătorii economiei sunt cei care investesc, care muncesc și care își riscă propria lor avuție în economie și asta este o schimbare de filosofie care trebuie să existe în tot statul român. Investitorii trebuie tratați cu respect și cu multă predictibilitate. Unul dintre pilonii esențiali ai reformelor pe care le-am desfășurat anii trecuți este debirocratizarea. Sunt deja opt legi de debirocratizare și ne dorim ca relația nu doar pentru IMM-uri, dar și pentru bursă să fie cât mai ușoară în interacțiunea cu statul. Trebuie să folosim această enormă putere a bursei pentru a transparentiza și eficientiza companiile care mai sunt de stat.
Rămânem dedicați nu doar debirocratizării, ci și predictibilității, nu o să aveți surprize neplăcute de la noi. Toate lucrurile pe care le vom face în Guvern sunt în linia celor pe care le-am prezentat: toate proiectele vor fi supuse dezbaterii publice și sunt în linia aceasta a înlesnirii libertății economice de care România are mare nevoie”, a declarat Claudiu Năsui.