Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Steoenescu, se declară dezamăgit că în secolul XXI copiii români din regiunea Odesa (Ucraina) încă studiază după manuale de limbă ”moldovenească”
“Dorim să se înceteze divizarea artificială între români și “moldoveni”, o divizare artificială care a început încă din vremea țaristă, a fost accentuată pe timpul lui Stalin și a continuat în timpul Uniunii Sovietice și, din păcate, chiar și după căderea URSS”, anunţă Dan Stoenescu pe contul său de socializare.
Acesta speră ca procesului privind desovietizarea și decomunizarea în Ucraina va fi și unificarea programei școlare pentru elevii români din întreaga Ucraină, inclusiv din regiunea Odesa:
“Ucraina este o țară prietenă iar viitorul nostru comun în Europa impune noi perspective care să fie o bază solidă a unor relații strânse și trainice”.
Ministrul și-a ilustrat postarea cu coperta și interiorul unui astfel de manual după care studiază copiii români din regiunea Odesa.
Inventarea limbii ”moldovenești” în locul limbii române este un fenomen similar cu cel al inventării limbii ”vlahe” pentru etnicii români din Valea Timocului (Serbia).