“A sosit timpul să sprijinim Rep. Moldova să adere la acest spaţiu al valorilor europene prin crearea unui spaţiu comunicaţional comun şi investiţii comune. Consiliul Consultativ Mass-Media România-Rep Moldova este un pas necesar şi mult aşteptat în această direcţie. Formatul inaugurat astăzi este răspunsul nostru comun la o necesitate reală. Să rupem barierele comunicaţionale între noi, astfel încât românii să se simtă acasă în acest spaţiu comunicaţional comun în propria lor limbă!”, a declarat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la conferința de presă de inaugurare a Consiliului Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova, care s-a desfăşurat astăzi la sediul Ministerul Afacerilor Externe.Astfel, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a reamintit că anul 2016 găseşte România ferm angajată în Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică, iar Rep Moldova pe un drum anevoios spre integrarea europeană, spre un viitor mai bun:” Chiar dacă suntem despărţiţi, prin instituţii şi proiecte române ne putem regăsi, întrucât naţiunea este una indivizibilă”.
Consiliului Consultativ Mass-Media vizează armonizarea normelor de aplicare a Codului Audiovizualului, care să țină cont de diferenţele de competenţă şi de nivel de independenţă dintre Consiliul Naţional al Audiovizualului din România şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Rep. Moldova.
Totodată, Consiliul Consultativ Mass-Media va monitoriza acordarea pentru presa din Rep. Moldova a unui regim de gratuitate privind fluxurile de ştiri din România: ”Considerăm că va facilita prezenţa nu doar de ştiri în limba română, ci şi de ştiri care prezintă realităţile din România şi Uniunea Europeană dintr-o perspectivă nedistorsionată de interese antieuropene. Avem în vedere finanţarea consistentă şi previzibilă din partea României la niveluri semnificativ superioară alocărilor făcute până în prezent. În spaţiul comunicaţional comun România –Rep. Moldova informaţia va circula liber. Ne vom cunoaşte mai bine în spaţiul unor valori comune. Limba română îşi va recupera locul bine meritat, iar populaţia vorbitoare de limbă rusă va avea accesul atât de necesar la informaţii echilibrate, credibile, în limba maternă”.
La conferinţa de presă de inaugurare a Consiliului Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova a participat şi ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, care a declarat că “ spaţiul comunicaţional al naţiunii române nu poate fi divizat şi chiar dacă cineva vrea să îl divizeze sau chiar dacă sunt diferenţieri, odată cu avansul tehnologic vor dispărea”.
La rândul său, Mihai Gribincea, Ambasadorul Rep. Moldova în România, și-a exprimat speranța că acest ”Consiliul Consultativ Mass-Media va fi unul dintre acele acorduri care vor întări legăturile dintre Rep. Moldova şi România. De asemenea, sunt încrezător ca acest Consiliu va veni cu propuneri concrete către autorităţile din cele două state pentru a facilita intrarea mass-media româneşti între spaţiul dintre Prut şi Nistru. Acest lucru îl consider foarte important, cu atât mai mult cu cât spaţiul informaţional din Rep. Moldova este dominat de mass-media rusească (…) Voi fi foarte bucuros dacă, în urma întâlnirilor care urmează să aibă loc, autorităţile din Rep. Moldova vor primi propuneri concrete despre facilitarea mass-media româneşti în Rep. Moldova”.
Consiliul Consultativ Mass-Media România – Rep. Moldova a votat şi un secretariat care a fost reprezentat în cadrul conferinţei de presă de către Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt şi consilier pentru comunicare al preşedintelui Republicii Moldova, care a declarat că “toate iniţiativele care vin din partea presei de pe ambele maluri ale Prutului vor fi colectate şi lansate ca propuneri, astfel încât toate iniţiativele private să fie susţinute”.