Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a avut o întrevedere cu Radu Nicolae, reprezentant al Uniunii Italiene a Muncii (UIL) – regiunea Emilia-Romagna, Bianca Duță, reprezentant al Institutului de Protecție și Asistență a Lucrătorilor, ITAL-UIL – București, precum și cu Gian Paolo Prampolini, consilier în cadrul Camerei Deputaților din Republica Italiană.
În context, oficialul român și-a exprimat aprecierea pentru activitatea UIL, materializată în servicii de consultanță și asistență oferite gratuit cetățenilor români cu rezidența sau domiciliul în Italia, pentru obținerea prestațiilor în materie de muncă, securitate socială, asigurări sociale, imigrație și emigrație.
Stoenescu a evocat, totodată, angajamentul ferm al statului român pentru informarea cetățenilor de peste granițe cu privire la drepturile și îndatoririle acestora în statul de rezidență.
”Libera circulație şi dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene constituie drepturi de bază ale cetăţenilor europeni, stabilite prin Tratatele constitutive ale Uniunii Europene. Avem responsabilitatea de a păstra un dialog consistent cu românii de peste hotare și de a derula sesiuni de informare privind legislația din țara de rezidență, în vederea facilitării integrării acestora în societatea-gazdă, inclusiv pe piața muncii”, a susținut ministrul delegat.
Interlocutorii au reiterat, în acest cadru, necesitatea unei deschideri mai mari din partea instituțiilor cu atribuții în domeniu, ministrul delegat precizând că va acorda în continuare sprijinul său pentru activitățile destinate promovării intereselor cetățenilor români. De asemenea, acesta a subliniat că întreprinde demersurile necesare, pe lângă autoritățile competente, pentru a asigura drepturile cetățenilor români în raport cu angajatorii locali din statul de rezidență și, respectiv, pentru a preveni eventualele deficiențe la reîntoarcerea în România.