De la 1 ianuarie 2014 românii vor putea lucra în orice ţară din U.E. Conform tratatului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2014 se termina perioada de 7 ani care a permis unora dintre ţările U.E. să pună restricţii pe piaţa muncii pentru români. În acest moment în jur de 500.000 de români dintre cei care trăiesc în ţările UE, sunt afectaţi de restricţiile de pe piaţa muncii, iar alţii nu au putut pleca din ţară deoarece ştiau că nu au dreptul să lucreze legal.
Cu toate că din ce în ce mai multe voci din partea oficialilor din Guvernele UE vorbesc despre o posibilă prelungire, acest lucru contravine Tratatului de aderare. Dacă o ţară ar dori să prelungească restricţiile, fie trebuie să modifice Tratatul Uniunii Europene, fie trebuie să iasă din UE.
Daniel Tecu, președintele Federației Asociațiilor Românești din Europa, afirmă că UE trebuie să stabilească un program coerent de integrare a romilor, evitând astfel discuțiile referitoare la ”invazia” lucrătorilor din spațiul estic al UE: „Intrăm într-o nouă etapă de liberă circulaţie, iar Uniunea Europeană ar trebui să aibă un proiect coerent de integrare a romilor acolo unde se găsesc, în ţările Europei. Vrem libera circulaţie şi ridicarea restricţiilor însă în acelaşi timp nu putem sta nepăsători privind cum din cauza unora care nu doresc să se integreze, imaginea românilor şi a României este călcată în picioare”, a declarat Daniel Tecu. Acesta propune Guvernul României încheie acorduri cu Ministerele de Interne din celelalte state europene, pentru a trimite poliţişti români pentru a scădea infracţiunile grupurilor de romi din statele europene.