Tinerii cercetători din România se alătură anul acesta competiției Danubius Young Scientist Award 2015, apelul fiind lansat de Conferința Rectorilor Danubieni, asociație a cărei președinție o deține în prezent Prof. Dr. Doru Pamfil, Rector al Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Premiul “Danubius Young Scientist Award” va fi acordat unui număr de 14 tineri cercetători – unul din fiecare țară parte a Strategiei UE pentru regiunea Dunării (Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Moldova, Muntenegru, Serbia, Republica Slovacă, Slovenia, România și Ucraina).
Acest premiu urmărește să încurajeze tinerii cercetători în a se angaja în domeniul cercetării problematicii legată în mod specific de Dunăre, precum și pentru a stimula comunitatea științifică din regiunea Dunării. Aplicaţiile sunt evaluate de un juriu internațional de experți, notează edumanager.ro
Competiția se adresează tinerilor cercetători (maximum 35 ani), fiecare premiu având valoarea de 1200 de Euro și vizează toate domeniile științifice. Fiecare instituție membră DRC poate să nominalizeze maximum 3 tineri cercetători până la data de 23 martie 2015.
Premiile vor fi oferite în cadrul ceremoniei ce va ava loc la Viena, în cooperare cu Institute for the Danube Region and Central Europe (IDM).
Conferinţa Rectorilor Universităţilor Danubiene (DRC) este o asociație europeană a universităţilor din spaţiul danubian, fondată în anul 1983 la inițiativa rectorilor universităţilor din Ulm, Linz, Viena şi Budapesta. Scopul acestei asociații este perfecţionarea învăţământului superior din țările riverane Dunării, atât prin dezvoltarea universităţilor membre, cât și prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între universitățile membre. În timp, universităților fondatoare li s-au alăturat și alte universități, din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia și Muntenegru, Slovacia, Slovenia și Ucraina, astfel că în prezent în această rețea inter-universitară activează 68 de instituții de învățământ superior din 15 țări.