Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca premierul David Cameron a dat asigurări în numele Marii Britanii că românii aflați acolo vor putea să rămână și să muncească în Regatul Unit.
„Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească. Și și-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.
Președintele a adăugat că sunt „foarte multe mize” pentru România în cadrul Consiliului European de la Bruxelles.
„Suntem hotărâți să ne negociem poziția foarte bine, în primul rând, sigur, poziția românilor care lucrează și trăiesc în Marea Britanie”, a arătat Iohannis.
Șeful statului a precizat că din discuțiile de până acum purtate pe tema Brexit reiese foarte clar că „nimeni nu a avut un plan B„.
„Acest lucru ne arată că toți s-au așteptat să se voteze pentru remain și au fost surprinși de rezultat. Chiar premierul Cameron mi-a confirmat că tabăra ‘leave’ nu are niciun plan concret„, a mai declarat Iohannis.
„Astăzi (n.r. – 29 iunie), la Bruxelles, am reconfirmat împreună cu liderii europeni angajamentul nostru comun de a păstra unitatea şi coeziunea proiectului european. Uniunea celor 27 de state, destinată păcii, securităţii şi prosperităţii, trebuie să iasă întărită din această încercare. Premierul David Cameron m-a asigurat că, până la retragerea efectivă din UE, Regatul Unit va respecta libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile lucrătorilor europeni. Asigur comunitatea românească din Marea Britanie de faptul că România va urmări cu maximă prioritate apărarea intereselor sale în negocierile care se vor derula în perioada următoare„, a postat presedintele Romaniei un mesaj și pe pagina sa de Facebook.
Președintele României a participat marți și miercuri la Bruxelles la reuniunea Consiliului European care a avut ca temă principală Brexit-ul.
Președintele României a ținut un discurs și la finalul Consiliului European de la Bruxelles și a cerut un model care să recâștige încrederea cetățenilor în instituțiile europene. „Uniunea trebuie să iasă întărită din această încercare„, a spus președintele. „Asigur comunitatea de români că România va urmări în negocieri, cu maximă prioritate, apărarea intereselor lor.”
„Rezultatul referendumului ne-a plasat într-o situație fără precedent în UE. Este esențial să înțelegem că UE este singura opțiune pentru menținerea prosperității și securității pentru cetățenii noștri. De aceea, mi se pare extrem de relevant faptul că principalul mesaj care s-a desprins din discuțiile noastre este acela că Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare. A fost reconfirmat angajamentul comun de a păstra unitatea și coeziunea Uniunii. Doresc să salut acest mesaj de unitate asumat de toate cele 27 de state membre. Am subliniat că avem nevoie acum de o abordare cât mai pragmatică, să detensioneze situația și să ne permită să mergem înainte„.
Tot la Bruxelles, Iohannis a cerut eliminarea vizelor pentru Canada și a vorbit despre cooperarea UE-NATO „pe fondul amenințărilor comune cu care ne confruntam„.
Iohannis a vorbit și despre proiectul de țară al României, care urmează să fie prezentat în următoarea perioadă. El a anunțat că la începutul săptămânii viitoare va organiza o nouă rundă de consultări privind Brexit-ul cu liderii partidelor, miniștrii, șeful BNR etc.
În privința intrării în spațiul Schengen, președintele a declarat că la anul „există semne că lucrurile s-ar putea mișca. Este clar că noi ne-am făcut temele. Aderarea României la Schengen ar fi un real câștig„.