Site icon TIMP ROMÂNESC

De ce iubesc cercetătorii străini limba română

Limba română se bucură din partea cercetătorilor străini  de un interes  ştiinţific extrem de mare”, a afirmat prof. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei, în cadrul dezbaterii ”Renașterea și reînnoirea limbii române în diaspora”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Academia Română, în contextul sărbătoririi Zilei Limbii Române. Aceasta a dat exemplul centrelor universitare Oxford si Cambridge (Marea Britanie), unde, în ultimii ani, limba română devine, din ce în ce mai des obiect și subiect de cercetare științifică:

Se propun numeroase sesiuni ştiintifice ale limbii române, se ţin cursuri de limbă română, se propun teze de doctorat şi teme de cercetare privind studiul României. De asemenea, se editează cărţi de largi dimensiuni destinate descrierii limbii române, elaborate de cercetători români de limba străină. Se publică volume tematice despre limba română, se redactează capitole consistente asupra limbii române şi a dialectelor ei sud-dunărene, în marile sinteze ştiinţifice romanice ale momentului”, a spus prof. Dindelegan.

Interes special pentru studiul limbii române se explică nu doar prin elemente care țin de contextul geopolitic sau economic, ci și prin particularitățile lingvistice:

Dincolo de poziţia politică, economică, diplomatică, strategică, pe care românii o ocupă în ansamblul Europei şi care nu este străină de aceste consecinţe, este vorba şi despre altceva. Este vorba despre interesul de a cunoaşte mai mult, despre fascinaţia pe care limba română o exercită asupra cercetătorilor lingvişti romanişti şi neromanişti. Există trăsături speciale ale limbii române, care asigură în rândul cercetătorilor o poziţie privilegiată, iar sub unele aspecte, o poziţie ştiinţific unică”, a explicat prof. Gabriela Dindelegan.

Exit mobile version