Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță finalizarea procesului de desfășurare a Consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2022. Astfel, pe parcursul acestui an, s-au desfășurat 151 de consulate itinerante (mobile) în 26 de state (Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Malta, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Spania, Statele Unite ale Americii și Suedia).
Astfel, numărul consulatelor itinerante (mobile) a depășit planificarea aprobată la începutul anului 2022, care prevedea un număr de 148 de astfel de acțiuni, fiind procesate 33.450 de servicii consulare pentru cetățenii români (documente de călătorie – 20662; acte notariale – 8944; acte de stare civilă – 1666; alte servicii – 2178). În anul 2022 au fost astfel efectuate de două ori mai multe servicii consulare decât în cele 64 de consulate itinerante (mobile) desfășurate pe parcursul anului 2021.
Organizarea consulatelor itinerante (mobile) se realizează în baza unei noi proceduri modernizate, care implică și comunitățile românești din străinătate, ca beneficiari ai serviciilor consulare prin consulatele mobile. Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României (MD/OC) au publicat recent anunțul privind intenția MAE de stabilire a Calendarului orientativ pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) pentru anul viitor, iar sugestiile și propunerile membrilor comunităților de cetățeni români pot fi transmise prin e-mail sau prin intermediul paginii de Facebook a MD/OC. Până la jumătatea lunii ianuarie 2023, reprezentanții comunității românești, asociațiile și organizațiile românești din străinătate pot transmite propuneri pentru organizarea unor consulate itinerante (mobile) către MD/OC în circumscripția căreia/căruia își au reședința sau domiciliul solicitanții de servicii consulare.
Procedura de organizare a consulatelor itinerante (mobile), lansată în anul 2021, presupune planificarea calendarului acestor acțiuni, după cum urmează:
- lansarea etapei de consultare publică privind organizarea consulatelor itinerante în anul 2023;
- elaborarea Calendarului orientativ pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile), în urma solicitărilor primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate. Fiecare MD/OC va care va cuprinde propunerea organizării, în anul 2023, a cel puțin două consulate itinerante;
- punerea în transparență decizională, timp de două săptămâni, a calendarului propus;
- aprobarea calendarului pe baza eventualelor propuneri/sugestii suplimentare primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate și publicarea formei finale și diseminarea în rândul comunităților de cetățeni români, inclusiv prin intermediul canalelor online și rețelelor sociale.
Consulatul itinerant (mobil) este o activitate cu caracter ocazional ce presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanță față de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunității respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli și funcționari consulari ai misiunii diplomatice sau oficiului consular care organizează această activitate și sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare în regim fizic. În cadrul acestor consulate itinerante (mobile) se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere de acte din România și altele.