Liderii europeni știu că trebuie să muncească mai mult pentru a face Uniunea Europeană mai atractivă pentru cetățenii ei, în condițiile în care mișcările anti-europene au câștigat foarte mult teren în ultima vreme.
Chiar dacă summit-ul de la Sibiu nu a produs rezultate spectaculoase, liderii și-au asumat mai multe angajamente, în Declarația de la Sibiu, pentru a face din UE un loc mai plăcut pentru cetățenii săi și pentru generațiile viitoare.
„Ne-am dorit și… am reușit să avem un summit al unității, al determinării de a avansa proiectul european”, a spus președintele Klaus Iohannis după întrunirea șefilor de stat și de guvern, adăugând că la Sibiu a fost transmis un „mesaj pozitiv, unitar al statelor membre și al instituțiilor membre de a consolida UE, pe un set clar de principii și valori”.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit din nou în limba română, mărturisindu-și dragostea pentru Sibiu, dar liderii UE au discutat și chestiuni mult mai presante: Tusk a anunțat că un nou summit va avea loc la doar două zile după alegerile europene pentru a desemna viitorii lideri, astfel încât procesul să se deruleze foarte rapid.
Europenii au pe masă și situația din Iran, care a amenințat recent cu suspendarea acordului nuclear, dar trebuie să rezolve și problema consumului de resurse.
Pentru România, sunt alte teme de interes legate chiar de UE. Președintele Iohannis a promis că în curând vom intra și în spațiul Schengen, dar va scăpa și de MCV. În schimb, premierul olandez ne-a retezat rapid elanul: Veți intra în Schengen „când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”, a spus Mark Rutte.
Recomandarea de lectură este un text The Atlantic despre un lider european care a fost prezent la Sibiu, dar a fost reținut în relațiile cu presa: Viktor Orban și războiul lui cu intelectualii. – sursa: EurActiv.ro