Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a găzduit și moderat, la 3 noiembrie 2021, în format virtual, evenimentul de lansare a Declarației privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție, demers inițiat în iunie 2021 de către ministrul afacerilor externe al României și susținut de un grup-nucleu de state dintre care fac parte Confederația Elvețiană, Japonia, Principatul Liechtenstein, Statele Unite Mexicane, Regatul Țărilor de Jos, Noua Zeelandă, Regatul Norvegiei, Regatul Spaniei și Republica Polonă.
Această inițiativă a României, al cărei moment de lansare, prin evenimentul de astăzi, are loc în cadrul Săptămânii de Drept Internațional a Comisiei a VI-a Juridice a Organizației Națiunilor Unite, corespunde poziției constante a țării noastre de susținere fermă a valorificării instrumentelor de drept în sprijinul păcii și securității internaționale și de recunoaștere a rolului Curții Internaționale de Justiție (CIJ) ca promotor şi garant al supremației dreptului în relațiile internaționale și de consolidare a statului de drept la nivel internațional, înscriindu-se totodată în contextul marcării în acest an a 75 de ani de la ședința inaugurală a instanței internaționale de la Haga.
Acțiunea de astăzi s-a desfășurat în continuarea mesei rotunde de nivel înalt găzduite de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 24 iunie 2021, în format virtual, prin care a fost anunțată această inițiativa României de a lansa o campanie la nivel global pentru încurajarea statelor să accepte jurisdicția contencioasă a CIJ (http://www.mae.ro/node/56003).
În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat, în continuarea demersului început în luna iunie a acestui an, elaborarea de către România, împreună cu statele din grupul-nucleu, a Declarației care susține acceptarea jurisdicției CIJ care încurajează toate statele membre ale ONU să accepte și să recurgă la jurisdicția CIJ, în conformitate cu prevederile relevante ale Statutului Curții, în scopul soluționării pașnice a oricăror diferende survenite în relațiile dintre ele.
Șeful diplomației române a subliniat că odată cu lansarea acestei Declarații, România, alături de statele din grupul-nucleu, dau startul campaniei la scară globală în sprijinul intensificării recurgerii la jurisdicția CIJ, valorificând, astfel, la maximum, potențialul Curții de a contribui la soluționarea pașnică a conflictelor și, prin aceasta, la consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a statului de drept la nivel internațional (International Rule of Law). În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a punctat că documentul evidențiază beneficiile acceptării de către state a jurisdicției obligatorii a Curții și a includerii de clauze compromisorii în tratatele internaționale, vizând supunerea diferendelor dintre ele competenței CIJ.
Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că Declarația va fi deschisă spre acceptare de către toate statele interesate și a invitat ansamblul statelor membre ONU să se alăture acestui demers. România, prin Misiunea sa Permanentă la ONU din New York, urmează să acționeze ca depozitar al Declarației și al corespondenței diplomatice prin care va fi comunicat acceptul pentru alăturarea la inițiativă.
„Dincolo de poziția mea actuală de ministru al afacerilor externe al României, sunt și profesor de drept internațional și membru al Comisiei de Drept Internațional, precum și fost Agent care a pledat în fața Curții Internaționale de Justiție. De aceea, pentru mine este mai mult decât natural să acord o mare importanță soluționării diferendelor pe cale pașnică, nu doar din perspectivă teoretică, dar și practică. Respectarea acestui principiu fundamental se plasează în inima politicii externe a României, împreună cu respectul pentru întregul corp al dreptului internațional și promovarea statului de drept la nivel internațional. Aceasta ar trebui să fie parte integrantă a politicii externe a absolut tuturor statelor din lume. Cred cu fermitate că una din căile concrete prin care putem atinge acest obiectiv constă în întărirea CIJ. Prin susținerea și alăturarea la această Declarație, statele își vor reconfirma angajamentul de a-și fundamenta deciziile de politică externă pe respectarea dreptului internațional, precum și disponibilitatea de a-și susține pozițiile naționale cu argumente juridice în fața principalei instanțe internaționale, ca modalitate de aplicare concretă a principiului soluționării pașnice a diferendelor internaționale, consacrat de Carta ONU”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu cu acest prilej. Având în vedere încrederea sporită a statelor în activitatea Curții, reflectată prin creșterea numărului cauzelor aflate pe rolul său și a diversității geografice și tematice a acestora, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat speranța obținerii unui sprijin semnificativ pentru inițiativă, în spiritul promovării idealului acceptării universale a jurisdicției CIJ. Totodată, în cadrul dezbaterilor, Bogdan Aurescu a amintit exemplul României care, în 2015, în perioada primului său mandat de ministru al afacerilor externe, a acceptat, prin lege, jurisdicția obligatorie a CIJ, devenind al 72-lea stat care face un astfel de pas, în prezent fiind în total 74 de state care au acceptat jurisdicția obligatorie a Curții.
Intervențiile din cadrul evenimentului au reconfirmat rolul esențial al Curții Internaționale de Justiție la menținerea păcii prin aplicarea dreptului internațional, precum și la promovarea statului de drept la nivel global. Participanții au salutat inițiativa ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu de lansare a acestei campanii globale pentru încurajarea acceptării de către tot mai multe state membre ONU a jurisdicției CIJ și au exprimat angajamentul pentru promovarea activă a acestui demers.