Site icon TIMP ROMÂNESC

Declarație comună România – Republica Moldova în domeniile economic, energetic, educațional și mass-media

Senatorii Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, Marius Sorin-Ovidiu Bota și Florinel Butnaru, membri ai comisiei, şi deputatul Gheorge Tinel au participat, în perioada 21 – 23 iunie, la lucrările celei de-a cincea reuniuni a Comisiei Comune, care au avut loc la Chișinău, potrivit Protocolului de Colaborare şi Parteneriat încheiat între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.Agenda Reuniunii Comisiei Comune a cuprins discuții privind relaţiile şi modalităţile de cooperare între cele două Legislative, stadiul implementării Acordului de Asociere şi a Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv al R. Moldova cu UE, stadiul reformelor din Republica Moldova în domeniul justiţiei, securitatea energetică şi stadiul implementării al proiectelor de interconectare energetică R. Moldova-Românie–UE, perspectivele de dezvoltare a mediului de afaceri din Republica Moldova şi oportunităţile de afaceri pentru investitorii români.

Astfel, reprezentanții celor două Parlamente au subliniat oportunitatea intensificării cooperarii interparlamentare, prin  organizarea, la Chișinău și București, de ședințe comune între Comisiile permanente, precum și prin continuarea schimburilor de experiență între funcționarii și experții din cadrul  Comisiilor parlamentare de specialitate.

Discuțiile au evidențiat preocupările parlamentarilor din România și Republica Moldova și rolul pe care aceștia îl au în exercitarea controlului asupra acțiunilor Guvernului, în ceea ce privește implementarea proiectelor energetice de interes strategic, creând astfel perspective pentru integrarea Republicii Moldova la piața unică europeană de energie, precum și privind dezvoltarea altor proiecte de interes comun, în domeniile economic, social, cultural.  De asemenea, au fost discutate stadiul și perspectivele dezvoltării proiectelor transfrontaliere, precum și realizarea unui schimb de experiență privind utilizarea rachetelor antigrindină, în vederea minimizarii efectelor calamităților naturale în zona de frontieră.

Membrii Comisiei Comune din cadrul Parlamentul Republicii Moldova au fost interesați să cunoască detalii privind experiența României din perioada de pre-aderare, posibilitățile de soluționare a unor probleme concrete ale cetățenilor Republicii Moldova care dețin pașapoarte românești, precum și necesitatea acelerării demersurilor în vederea extinderii punctelor comune de control de-a lungul frontierei dintre România și Republica Moldova.

Senatorul Florin Constantinescu a salutat rezultatele, din ultimele luni, înregistrate de noul guvern de la Chișinău în planul reformelor, reafirmând, în acest context, sprijinul României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul reuniunii a fost convenită semnarea unei declaraţii privind principalele obiective ale Comisiei, pe termen scurt, în domeniile economic, energetic, educational și mass-media.

La final, cele două părţi au luat în discuție agenda viitoarei reuniuni, care urmează a avea loc în toamna acestui an, la București.

În continuarea vizitei delegaţiei Parlamentului României la Chișinău, vor avea loc, de asemenea, întrevederi cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, cu ministrul Transporturilor si al Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, precum și cu viceprim-ministrul și  ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur.

Exit mobile version