Site icon TIMP ROMÂNESC

DEGEABA AVEM DREPTURI DACĂ NU AVEM CAPACITATEA SĂ LE FOLOSIM

Stefan Mihailov explică motivele demisiei de la conducerea Comunității Românilor din Serbia

 T.R.: De ce v-ați supărat?

Stefan Mihailov, liderul Comunității Românilor din Serbia: Nu e supărare. E imposibilitate de funcționare. Problema se cunoaște de foarte mult timp,  oricare nou ministru a venit a fost promisiuni că probema se va rezolva. Comunitatea a fost unica organizație care a depus dosarul pentru retrocedări, dar acum nici în perioada campaniei, deși suntem unicii care am avut un sediu, nu am putu funcționa, pentru că nu am avut nimic. Este absurd. Suntem într-o situație imposibilă. Noi datoriile le-am moștenit. Toți ne-au asigurat că această Comunitate nu are voie să dispară din peisajul românilor din Serbia, iar acum am ajuns să ne dea creditorii la tribunal, iar noi, ca proștii, mergem la tribunal și spunem că nu avem bani.

Să înțeleg că deja ați ajuns la tribunal?

Deja sunt procese pe care Comunitatea le-a pierdut. Acum, de exemplu, Electrica ne-a dat la tribunal. Este unica posibilitate să-și recupereze datoriile. Și va începe executarea Comunității prin vânzarea imobilelor.

În afară de sediul pe care  l-ați câștigat acum un an mai sunt și alte sedii în aceeași situație?

Acela este procesul pe care l-am avut aproape trei ani de zile cu fostul președinte, care nu recunoștea că a fost schimbat. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat și problema cu datoriile pe care le avea el. El a încercat ia credit și în numele Comunității fără știrea nimănui… A îndatorat Comunitatea cu alte cuvinte. Dar astea nu le-am știut până nu am intrat în sediu, până nu am văzut toate care sunt…

La ce valoare se ridică datoriile?

Datoriile cresc pe zi ce trece din cauza dobânzilor. În jur de 80.000 de euro.

Înseamnă că sunt adunate în mulți ani…

Este un sediu pe care nu l-a folosit, dar avea chirie și la care are o datorie în jur de 10.000 de euro. Iar la tribunal a pierdut procesul. Mai sunt și anjații Comunității care au dat în judecată. Acolo a luat un împrumut de 25.000 de euro de la bancă. Pe urmă la gaze mai e o datorie de 4.000 de euro și ni s-au tăiat gazele. Apoi ni s-a tăiat curentul…. E imposibil de funcționat. Vă dați seama… Au fost alegerile pentru Consiliul Național. Trebuia să mergem prin toate localitățile. Trebuia să fim prezenți și în Timoc. Dar de unde? Dacă am aici 40 de localități de parcurs… Toate le-am făcut din buzunarul nostru. Era imposibil să fim prezenți și în Timoc.

Pe de altă parte, de câte ori am fost la București, toate deplasările, tot ce s-a făcut, acțiunile, manifestările, totul se face din buzunarul membrilor, pentru că n-am vrut să permitem să stagneze.  Conturile fiind blocate nu putem depune proiect nici la Guvernul României, nici în Serbia, pentru că prima condiție este să nu ai nicio datorie. Or noi nici impozitul nu l-am plătit.

Dacă se pune problema executării silite, ce sedii sunt în pericol?

Sediul central al Comunității nu poate fi luat, pentru că e propritatea Episcopiei, nu este al Comunității. Biroul din Alibunar și o casă din localitatea Straja, unde este un comlex mai mare.

Și de ce ați ales să demisionați? E o soluție?

Dvs. ce ați face? Spuneți-mi Dvs. soluția, cum ați face? Dacă de patru ani vi se tot promite și promisiunea nu se îndeplinește, ce ați face până la sfârșit? Eu nu am 100.000 de euro să dau din buzunar.

Dacă plecați de la conducerea Comunității, cine poate să preia și să o sprijine mai departe?

Vom vedea. La sfârșitul săptămânii vom avea ședința Consiliului Comunității. Probabil că se va ține și Adunarea Comunității. Nu știu. Este o întrebare foarte complicată. Am discutat și cu vicepreședintele Magdu și cu vicepreședintele Cebzan. Nici ei nu vor să mai continue așa. Aproape tot Consiliul nu mai dorește să continue așa. Este o funcționare absurdă. Au fost probleme foarte mari de la început, de la înscriere. Și tribunalele ne-au costat foarte mult și tot noi am finanțat. Dar dacă nu se dorea să se întoarcă datoriile Comunității trebuia să ni se spună din start.

Presupun că cineva trebuie să ducă mai departe munca Dvs. Dacă nu mai vreți, nu vor nici vicepreședinții, nu vrea nimeni, asta înseamnă că desființați CRS-ul?

Nu-l desființăm noi. Dar cum să funcționeze? Dacă nu ai curent, nu poți să ții o ședință, mobila ne este furată.. Cum?! Când am avut ședință am venit cu scaunele de acasă… Filiala din Vârșeț trebuia să împrumute masă și scaune ca să avem unde să ținem ședințele.

De unde credeți că trebuie să vină rezolvarea?

Statul român trebuie să ia o decizie. În totalitate depinde de statul român dacă există soluții să se rezolve cu datoriile Comunității sau nu. Și să spună odată clar, nu să tătăgăneze tot timpul.

Varianta angajamentului la plată, mă refer la plata eșalonată în câțiva ani a datoriilor ați încercat-o? Creditorii ar fi de acord?

În primul rând trebuie să am o hotărâre sau ceva ca să pot negocia eșalonarea datoriilor. Nu pot negocia fără nimic în mână. Nu pot discuta de eșalonare când nimeni nu are certitudini. Nimeni nu-și va retrage plâgerile pe care le-au câștigat în instanță pe o promisiune deșartă. Au fost aici toți miniștrii pentru românii de pretutindeni. Noi am tras semnale de alrmă de foarte mult timp. Dar dacă dispare Comunitatea ar lăsa un gol imens aici în Serbia. Statul român trebuie să aibă atitudine. Nu vreau să se supere cineva. Dar una e să conduci o organizație mare și alta e să conduci o organizație care are 10-15 membri. E ca și când faci o echipă de fotbal și îi pui pe toți să joace ca să nu se supere. Ar dispărea fotbalul ca sport.

Asta se întâmplă. Datoriile Comunității nu au răsărit peste noapte. Și cineva le-a făcut. A fost un management total iresponsabil. Probabil că asta a fost și ideea, să se distrugă Comunitatea. Pentru că altfel mă miră că nu a răspuns nimeni până acum.

O altă problemă a fost când la recepțiile ambasadei erau ”aripa Mihailov” și ”aripa Cizmaș”. Nu vă supărați. Nu a fost batjocură la adresa mea, a fost barjocură la întreaga Comunitate. Repet, cineva a făcut această datorie, nu a răsărit peste noapte.

Și să nu-mi fi dat eu demisia, Comunitatea dispare. Poate că sunt mulți care pot să conducă Comunitatea. Problema este cum să conducă, cu ce să conducă,  cu ce mijloace să conducă. Unica ieșire din impas este achitarea datoriilor.

De la Consiliul Minorității Române nu aveți nicio speranță, acum că sunteți membri? Consiliul primește finanțare și din partea statului sârb și de la București…

Consiliul primește o finanțare consistentă, da.

Și nu există posibilitatea să împărțiți frățește sau proporțional, raportat la numărul de reprezentanți ai asociațiilor?

Repet, unica soluție pe care o văd este o hotărâre de Guvern, dacă vrea statul român să ne ajute. Comunitatea Românilor din Serbia nu poate aplica pentru proiecte atât timp cât are datorii și conturile blocate. Chiar dacă aplicăm pentru un proiect, orice sumă de bani intră automat o trage creditorul. Acum cred că se poate și în etape, cum ați spus. Toți au interesul să-și recupereze datoriile. Poate fi o soluție eșalonarea datoriilor, dar trebuie discutat. Poate au bunăvoința să renunțe și la dobândă dacă își recuperează datoria. Dar astea nu se pot discuta dacă nu am de unde.

Revenind la activitatea Consiliului Național, ce noutăți aveți?

La sfârșitul lunii februarie așteptăm să se adopte bugetul. Vom face propuneri de modificare a modului cum se face alocarea banilor de la bugetul Consiliului. Să fie prin concurs de proiecte. Până acum nu a fost așa. Nici de la Consiliu nu sunt vești prea îmbucurătoare pentru că majoritatea are un mecanism de vot și e greu. Spre exemplu, am cerut ca sediul CNMRS să fie la Vârșet, între români, fiindcă la Novi Sad nu sunt români. S-a respins propunerea noastră. Fiecare Consiliu are departamente conduse de persoane care sunt membri ai Consiliului. Ceilalți nu trebuie neapărat să fie membri. Așa ne-am trezit că în Departametul Cultură au intrat oameni în al căror CV scrie că sunt ospătari. Noi vom fi prezenți la fiecare ședință și vom încerca să monitorizăm funcționarea Consiliului.

Pe de altă parte, dacă luăm în considerare cum am funcționat, cred că este un rezultat bun că am ieșit pe locul doi. Discutam și cu prieteni de pe alte liste și s-a ridicat problema că nu am avut finanțare. Asta este. Dar și dacă aveam finanțare în campanie nu rezolvam problema. De-acum trebuie să se lucreze ca să se câștige campania. Nu se câștigă alegerile într-o lună sau două.

Dintre reprezentanții CRS-ului sunt membri care fac parte din departamentele de specialitate ale CNMRS? Nu neapărat la nivel de conducere, ca reprezentanți….

Nu. Nici ca reprezentanți. Ba mai mult, niciun membru din Timoc nu a intrat în aceste comisii.

Aveți o explicație?

Nu am fost consultați când a fost ședința de constituire a departamentelor. Doar ni s-a prezentat lista membrilor, cu CV-urile lor. Știam dinanite cine va fi propus ca președinte la departamente. Procedura este că președintele departamentului propune membrii. Așa au intrat, spre exemplu, în Departamentul pentru uzul oficial al limbii oameni care ne-au făcut probleme cu inscripțiile bilingve chiar la Satu Nou. Acesta este începutul de funcționare a Consiliului Național. Adevărul este că până acum conducerea nici nu a avut opoziție, pentru că doar majoritatea participa la ședințe, cei care erau în opoziție nici nu veneau. Nici asta nu era un lucru bun.

Credeți că pe parcurs, după ce vă mai acomodați unii cu ceilalți, există posibilitatea să fiți cooptați sau cel puțin consultați când se iau deciziile?

Noi vom face propuneri concrete. Chiar și propunerea noastră cu mutarea sediului la Vârșeț nu a fost un moft. În primul rând am considerat normal să fie printre români. Iar pe de altă parte, ar deveni eligibil pentru proiecte transfrontaliere cu România. Fiindcă Novi Sad se află la o distanță care nu intră în condițiile de eligibilitate ale acestor proiecte.

De aceea cred că unele lucruri vor trebui să se schimbe radical. Chiar și în modul în care se acordă proiectele la Departament. Cred că la Departament, nu mă refer la conducere, aceea înțelegem că trebuie să fie politică, dar ar trebui să fie niște oameni care cunosc situația foarte bine și să nu aibă culoare politică, ci pur și simplu să fie experți în domeniu. Mă refer la comunitățile istorice. Situația nu este strălucită. Nici în Voivodina, unde avem toate drepturile. Dar degeaba avem toate drepturile dacă nu avem capacitatea să le folosim. Suntem puși la perete. Dacă mă întreabă acum care ar fi soluția, nu știu. Dar nici membrilor nu pot să le spun la nesfârșit că se analizează.

De la noul ministru ce așteptări aveți?

Vom vedea. Vom vedea care sunt acțiunile. Nu sunt optimist și mi-am pierdut și încrederea. Când voi vedea că se realizează ceva concret, atunci vom putea fi mai optimiști. Așa…

Pentru TIMP ROMÂNESC a consemnat Antuanela Roșioru

Exit mobile version