Deputatul Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, crede că familia Bodnariu îşi va recupera copiii, după ce a văzut modul în care decurg lucrurile în statul scandinav.Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi la Palatul Parlamentului de către parlamentarii Mircea Dolha, Ovidiu Iane, Marian Vasiliev, Ben-Ovi Ardelean şi senatorul Titus Corlăţean, că situaţia este îngrijorătoare pentru multe familii cu copii din Norvegia, dar speră ca familia Bodnariu să îşi recupereze copiii: „Situaţia este îngrijorătoare nu numai pentu familiile româneşti, ci şi pentru alte familii care îşi iau copiii şi fug din Norvegia. Am mers acolo pentru că ne interesează soarta familiilor de români din afara graniţelor ţării. Am fost la familia Bodnariu, am vorbit şi cu vecinii acestora, am vizitat camerele copiilor, am văzut modul în care au fost crescuţi, dar am vorbit şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din regiune, iar concluzia mea este că familia Bodnariu nu ar fi în stare să facă rău unei muşte, dar copiilor pe care îi iubesc. Delegaţia românească a fost cea care a impresionat aceste autorităţi pentru că nicio ţară nu a trimis parlamentari în număr mare să se intereseze de legislaţie şi de probleme. Eu cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii şi că dreptatea va fi de partea lor!”.
Dolha a mai anunţat că familia Nan a fost pe 20, 21 şi 22 ianuarie în instanţele de judecată, alături de consului României şi de Episcopul Europei de Nord, Macarie Dăgoi, iar săptămâna viitoare “probabil vom avea prima decizie în instanţă în cazul familiei Nan”.
Parlamentarii au mai subliniat faptul că delegaţia românească a fost foarte bine primită de patea norvegină, dar au primit şi asigurări că autorităţile de la Oslo “vor trimite un ordin intern ca toate instituţile să fie foarte atente deoarece nu numai românii au dat astfel de semnale”.
La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a spus ca secretarul de stat din Ministerul Protectiei Copilului cu care s-au întalnit le-a spus că se lucrează la o nouă lege în domeniu şi pentru a înfiinţa un tribunal specializat pe cazurile de plasament: “Am fost surprinzător de bine primiţi şi am reuşit în ultima înâlnire cu Ministerul Protecţiei Copilului, Egalităţii şi Incluziunii Sociale să primim afirmaţia că deja s-a făcut o comisie care să lucreze la schimbarea legii protecţiei copilului în Norvegia şi, mai mult decât atât, se gândesc să înfiinţeze un tribunal al familiei care să înlocuiască deciziile aproape finale ale Barnevernetului”.
Reamintim că, în perioada 20-22 ianuarie o delegatie de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha, din care au facut parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea şi Ovidiu Iane şi senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev a făcut o vizită în Norvegia pentru „susţinerea reîntregirii familiilor de români ai caror copii au fost preluati de Serviciul local norvegian de protectie a copilului”.
Obiectivele parlamentarilor români au vizat “accesul direct la informaţie prin numeroase întâlniri cu guvernatorul provinciei unde locuieşte familia Bodnariu, cu vecinii, cu familia şi cu autorităţile, pledarea cu argumente concrete penru reunificarea familiei şi, printr-o cooperre agretă de partea norvegiană, să se îngistreze progrese în aceste cazuri”, a sublniat senatorul Titus Corlăţean
Acesta a mai atras atenţia că am descoperit că tot ceea ce ni se spusese anterior că nu există absolut niciun fel de competenţă sau posibilitatea de a controla Barnevernetul nu este aşa, ci realitatea stă altfel. Există anumite elemente de competenţă care permit un control şi există anumite elemente care dau şi ministerului comptent posibilitatea de a se uita asupra unor anumite subiecte” (…) “Şi părinţii au drepturi şi mai ales familia. Dacă nu este o familie cu adevărat abuzivă trebuie făcut totul cu sprijin şi consiliere pentru a rămâne împreună si pentru a nu produce traume acestor copii. Copiii sunt ai familiei. Chipurile părinţilor erau o statuie a durerii”.
În cadrul conferinţei de presă, deputatul Ovidiu Iane a precizat că pe parcursul vizitei în Norvegia au constat o confidenţialitate la toate nivelurile, fiind o lipsă de transparenţă în opinia mea în ceea ce priveşte aceste cazuri şi le-am expus acest lucru şi autorităţilor norvegiene. De asemenea, le-am expus şi ideea că nu este corect ca atunci când familia chiar dacă este declarată nevinovată în final, recomandarea lor este ca aceşti copii să nu fie daţi înpoi familiei, ceea ce nu este un lucru bun ”.
De când copiii familiei Bodnariu au fost luaţi de Barnevernet au apărut numeroase voci care să se întrebe dacă este vorba despre abuz în aceste cazuri. Senatorul Ben-Oni Ardelean consideră: “Categoric, da”. Însă, “nu este un abuz al statului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendinţa să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenţia să demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituţie administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem şi simplificăm este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu. Acest abuz pe care îl semnalăm noi şi împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituţii administrative a statului norvegian”, a explicat şi Marian Vasiliev.