Site icon TIMP ROMÂNESC

Delegație din Valea Timocului, în Senatul României

Foto: Dusan Prvulovic Facebook

O delegație condusă de Părintele Boian Alexandrovici, Protopop iconom stavrofor al Daciei Ripensis și Vicar administrativ al Timocului din care au făcut parte și Zavișa Jurj, președintele Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia de Nord-Est „Ariadnae Filum”, Dușan Pârvulovici, președintele Comitetului pentru Drepturile Omului de la Nigotin și dr.Predrag Balașevici, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, a fost salutată de plenul Senatului României, eveniment unic în relațiile României cu românii din Serbia.

În cadrul convorbirilor, delegația din Timoc a explicat situația dramatică cu care se confruntă românii/vlahii din Timoc în contextul demersurilor Serbiei de a adera la Uniunea Europeană. S-a subliniat că Congresul Românilor din Serbia, organizație umbrelă a comunității românilor/vlahilor din Serbia sprijina aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, dar numai în condițiile în care Serbia va recunoaște ca români pe cei 300.000 de români/vlahi din zonă, va înceta manipulările legate de așa zisa limbă vlahă și va acorda dreptul la educație în limba română, la mass-media în limba română (radio și televiziune), permițând construcția de biserici în care să se slujească în limba română și încetând hărțuirea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc.

Delegația Congresului Românilor din Serbia a explicat și relațiile complicate și lipsite de coerență pe care le au organizațiile românești din zonă cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. A fost subliniată lipsa de profesionalism de care dă dovadă Ministerul și birocrația din această instituție în ceea ce privește abordarea problemelor complexe și grave cu care se confruntă organizațiile românilor/vlahilor din Serbia.

Delegația a subliniat importanța debirocratizării drastice și o legislație coerentă, simplă și eficientă care să guverneze relațiile cu comunitățile istorice românești din afara României, exemplul fiind dat statul ungar. În acest context membrii delegației au evidențiat cât de important este modul cum vor fi formulate legile 321 și 299, aflate în dezbatere la Senat, legi care se referă la românii de pretutindeni și care în formula propusă spre adoptare nu aduc nimic nou cid oar complică şi mai mult lucrurile.

Totodată, în cadrul discuțiilor a fost subliniată buna colaborare cu Institutul Cultural Român și cu Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni prin care organizațiile românești din zonă au reușit să supraviețuiască și să își realizeze, chiar și parțial, obiectivul lor principal care vizează păstrarea identităţii naţionale româneştiLa discuții au participat și senatori din zona de frontieră cu Serbia care au promis ajutor în realizarea unor parteneriate cu autorităţile locale judeţene din zona de frontieră.

Delegația din Serbia s-a întâlnit și cu Secretarul Biroului Permanent al Senatului, senatorul Ion Marcel Vela, care i-a asigurat de întregul său sprijin și susținere.

În marja acestei vizite, Părintele Boian Alexandrovic a avut întâlniri de lucru la Patriarhia Română. De asemenea, la întrunire a luat parte şi senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de externe, care cunoaşte în profunzime situaţia din Timoc.

De asemenea,  senatorul Şerban Nicolae a atras atenția asupra situaţiei grave în care se găsesc românii din Valea Timocului”, ale căror drepturi nu sunt recunoscute de statul sârb.

” (….) În Valea Timocului sunt între 250.000 și 300.000 de români. (…) Transmitem un semnal că această problemă este importantă pentru noi și că nu a uitat Parlamentul României, Senatul în principal, de problema recunoașterii românilor, pentru că ei nu beneficiază de recunoașterea statutului de români în Serbia, de dreptul de a avea biserică, școală și presă în limba română. Suntem prieteni ai poporului sârb, România este un partener al Republicii Serbia, dar nu necondiționat. Și acest nu necondiționat are în vedere recunoașterea românilor din Valea Timocului cu toate drepturile recunoscute de standardele europene”, a susținut senatorul social-democrat într-un interviu acordat TimocPress. – Corespondenţă de la Duşan Pârvulovici, Serbia.

Exit mobile version