Membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților, care în perioada 22-24 februarie au efectuat o vizită de lucru la Madrid, au prezentat astăzi, într-o conferință de presă, concluziile acestei deplasări.
Astfel, parlamentarii au prezentat o serie de probleme identificate în comunitatea de români din Spania, “probleme pe care în mare măsura le cunoşteam şi pentru care am mers în Spania să le discutăm cu reprezentanţii Guvernului Comunităţii Madrid ”, a precizat deputatul Mircea Dolha.
Principala problemă semnalată de românii din Spania se referă la obținerea “dublei cetăţenii, pentru că atunci când primesc cetăţenia spaniolă sunt obligaţi să renunţe la cea românească, Spania fiind una dintre puţinele ţări care nu acceptă dubla cetăţenie”, a spus Dolha. O altă problemă ridicată de românii din Spania se referă la vot, foarte puţini s-au înscris pe listele electorale. Până în decembrie 2014 s-au înscris un număr aprox. de 120 000 de români care doresc să voteze, ceea e este foarte puţin”.
Un câştig important al discuţiilor de la Madrid este faptul că “am ajuns la un consens ca autorităţile de acolo să aloce suma de 1.500 000 de euro pentru comunitatea de români în proiecte serioase, dar şi faptul că am căzut la un consens să facem un studiu de piaţă, împreună, în comunităţile de români, studiu care va fi făcut de către un institut din Spania ”, conchis Dolha.
La rândul său, deputatul Mihai Diaconu a atras atenţia asupra faptului că “ întâlnirea cu românii din Spania ne-a demonstrat că românii au nevoie ca de aer de implicarea autorităţilor române. În ciuda efectelor crizei economice din Spania, românii dunt foarte bine integraţi în comunităţi, majoritatea au locuri de muncă şi un nivel de trai decent. Principala idee a acestei întâlniri a fost aceea de a afla de la români principalele probleme cu care ei se confruntă şi să încercăm să îi sprijinim ”.
Un alt subiect important al întâlnirilor de la Madrid l-a reprezentat partea culturală şi de învăţământ, membrii delegaţiei discutând şi cu directorul ICR Madrid. În acest sens, deputaţii au propus ca tinerii români să fie încurajați să participle la cât mai multe evenimentele culturale.
“În ceea ce priveşte înfiinţarea de clase I – IV în ambasadele României, subliniez că există o propunere legislativă în Parlamentul României, tot ceea ce trebuie este ca majoritatea parlamentară să susţină acest lucru. Exitstă spaţii în consulate pentru înfiinţarea acestor clase şi nu mă refer doar la cursuri de limbă şi civilaţie românească. Ar fi bine ca aceste unităţi să existe pentru că tinerii români din afara graniţelor ţării au nevoie de aprofundarea limbii române”, a subliniat deputatul Mihai Aurealian.
Reprezentanții comisiei au anunţat că în perioada următoare intenționează să viziteze majoritatea regiunilor în care locuiesc români în afara graniţelor.
“Românii din afara graniţelor ţării au nevoie de noi şi vom încerca să ajungem la toţi. Ne-au cerut-o imperativ, iar noi vom fi prezenţi din ce în ce mai des în Franţa, Spania, Marea Britanie, Italia, Serbia, Ucraina şi peste tot acolo unde românii au nevoie de ajutorul nostru”, a asigurat deputatul Mircea Dolha.