O delegație a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților a discutat, la Belgrad, cu reprezentanți ai Comisiei pentru diaspora și sârbii din regiune din Adunarea Națională a Serbiei, despre drepturile minorității românești din Serbia și drepturile minorității sârbe din România.
Președintele comisiei MA Ivan Kostic a declarat că relația dintre poporul sârb și român este un exemplu de relații de bună vecinătate în Europa.
„Ambele națiuni ar trebui să fie mândre de istoria lor comună, plină de exemple de relații bune, mai presus de toate faptul că nu am fost niciodată în război unii cu alții„, a spus Kostic.
Kostic a apreciat atitudinea statului român față de comunitatea sârbă și respectarea tuturor normelor internaționale în ceea ce privește drepturile minorităților naționale.
„Noi credem că Serbia a atins un nivel ridicat de respectare a drepturilor minorităților, astfel cum sunt recunoscute de UE. Identitatea și tradiția românească sunt extrem de apreciate și respectate în Serbia. Comunitatea românească din Serbia are toate drepturile la educație și informare în limba lor maternă și păstrarea identității culturale „, a spus Kostic.
Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a fost de acord cu colegii săi sârbi în privinţa faptului că relațiile dintre cele două țări sunt la un nivel foarte înalt, subliniind că România este un partener fidel Serbiei pe calea UE. El a cerut sprijin parlamentar pentru a debloca lucrările comisiei mixte pentru minoritățile naționale din România și Serbia și anume numirea de co-președinte de către partea sârbă.
Membrii Comisiei pentru diaspora și sârbii din regiune s-au oferit să îi ajute pe colegii lor români lucrând ca intermediari în abordarea acestor probleme, observând totodată că toate problemele nerezolvate dintre cele două țări ar trebui să fie abordate la nivel bilateral.
De asemenea, delegațiile parlamentare au abordat și problema relației dintre biserica sârbă și română, drepturi egale pentru minoritatea națională română pe întreg teritoriul Serbiei, dreptul constituțional al fiecărui cetățean sârb să declare în mod liber apartenența națională, dreptul la informare în limba maternă, etc.
Membru al Comitetului Aleksandar Cotric a apreciat faptul că legislația românească permite reprezentarea parlamentară a minorităților naționale, astfel minoritatea sârbă are propriul său membru în Parlamentul român. El a mulțumit statului român pentru alocarea anuală de aproximativ 800.000 de euro în sprijinul activităților și programelor care vizează păstrarea identității naționale a sârbilor din România.