Site icon TIMP ROMÂNESC

Deputatul Angel Tîlvăr a prezentat la Berna Raportul de evaluare pentru combaterea traficului de persoane

Deputatul român Angel Tîlvăr, membru al Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, a prezentat la Berna, în cadrul Conferinţei internaţionale cu tema „Stoparea traficului de fiinţe umane”, Raportul de evaluare elaborat de Grupul parlamentar român pentru combaterea traficului de persoane, România fiind singura ţară din Europa care a realizat un astfel de Raport. De asemenea, parlamentarul român a răspuns întrebărilor legate de traficul de persoane, dat fiind faptul că România este plasată în rândul ţărilor de origine pentru multe dintre persoanele afectate de acest flagel.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai organizaţiilor de profil elveţiene, înalţi oficiali, precum consilierul federal responsabil pentru Justiţie şi Poliţie, Simonetta Sommaruga, dar şi politicieni din alte state europene precum Germania, Bulgaria, Regatul Ţărilor de Jos, România.

Conferinţa internaţională cu tema „Stoparea traficului de fiinţe umane”, a fost organizată de mişcarea elveţiană StopArmut 2015, în data de 2 noiembrie 2013, la Berna,  cu scopul identificării unor măsuri concrete în lupta împotriva traficului de fiinţe umane.

Deoarece complexitatea fenomenului impune o abordare integrată şi multidisciplinară, care să reunească prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, protecţia, sprijinul şi asistenţa acordată victimelor, precum şi evaluarea politicilor publice în domeniu, Parlamentul României a înfiinţat, în martie 2009, Grupul pentru combaterea traficului de persoane. Totodată, a fost primul dintre parlamentele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene care a iniţiat o procedură menită să contureze parteneriatul şi schimbul informaţional dintre actorii relevanţi din toate sectoarele administraţiei publice şi societatea civilă, în scopul prevenirii şi combaterii eficiente a traficului de persoane.

Traficul de fiinţe umane, ca activitate criminală, alimentează munca ilegală sau clandestină, prostituţia, exploatarea sexuală a femeilor şi copiilor, traficul de organe. Înţelegerea fenomenului în vederea combaterii sale presupune nu numai un instrument de lucru, precum legea, care să reglementeze din punct de vedere penal definirea şi incriminarea faptei în sine. O foarte bună cunoaştere a tuturor factorilor care determină existenţa traficului de persoane este esenţială pentru găsirea şi altor modalităţi de combatere, în afara celor penale. Prevenirea şi combaterea diverselor forme ale traficului de persoane a descurajat promotorii traficului internaţional de fiinţe umane, iar presiunea societăţii civile a determinat guvernele statelor lumii să ia măsuri individuale în acest sens, să regândească strategii regionale şi globale de luptă împotriva  infracţionalităţii transfrontaliere de acest tip.

Exit mobile version