Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei, organizat de Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, alături de Institutul Cultural Român, Asociaţia Răsăritul Românesc şi Centrul Român de Studii şi Strategii, s-a desfăşurat, pe 15 iunie, la Ismail (Ucraina) sub semnul îngrijorării privind includerea acestei zone într-o regiune separatistă pro-rusă.
Planul de destabilizare a R. Moldova şi Ucrainei prin crearea, chiar înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE al R. Moldova de pe 27 iunie, a unei entităţi care ar urma să unească raioanele de sud ale R. Moldova cu regiunea Bolgrad şi Ismail ar lovi direct în etnicii români din aceste zone.
“Am luat act cu îngrijorare de presiunile şi ameninţările la care sunt supuşi românii din Sudul Basarabiei (Ucraina) şi susţin în totalitate implicarea statului român în rezolvarea doleanţelor lor legitime aşa cum sunt exprimate în Rezoluţia adoptată în cadrul Forumului. Încetarea propagării moldovenismului ca identitate falsă pentru a evita recunoaştere românităţii etnicilor români din Ucraina, necesitatea reînfiinţării regiunii Ismail, precum şi necesitatea reprezentării românilor în administraţia locală din regiunea Odesa şi în organele de conducere de la Kiev, dar şi reînfiinţarea şcolilor româneşti desfiinţate, sunt câteva puncte esenţiale din Rezoluţia emisă de Forum a căror îndeplinire este vitală pentru salvarea comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei” a precizat Bogdan Diaconu, invitat în cadrul Forumului în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării,
Rezoluţia Forumului a fost înaintată Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor, pentru a identifica modalităţile concrete prin care statul român se poate implica în sprijinirea românilor din Sudul Basarabiei şi va sprijini aplicarea acestor măsuri.