Dialogul politic este singura opţiune viabilă pentru situaţia privind funcţionarea instituţiilor democratice din Ucraina, a susţinut deputatul Mugur Cozmanciuc la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Pentru a da rezultate, dialogul trebuie să fie real şi credibil și poate fi realizat doar prin recâştigarea încrederii populaţiei în funcţionarea statului de drept şi a instituţiilor democratice, susține parlamentarul român, cerând instituţiilor europene să îşi asume rolul de a identifica soluţii adecvate pentru Ucraina şi pentru toţi actorii regionali implicaţi.
Mugur Cozmanciuc, care este și vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia minorităţilor politice sau culturale din această ţară şi, în special, faţă de situaţia comunităţii române.
Amendamentul la raportul privind Funcţionarea instituţiilor democratice din Ucraina, susţinut de parlamentarul român, a fost adoptat de plenul Adunării, evitându-se sancţionarea delegaţiei Ucrainei la APCE, propusă iniţial de raportori.
Cozmanciuc consideră că sancționarea delegației Ucrainei ar avea efecte asupra întregului popor ucrainean, nu doar asupra regimului politic: „Sunt adeptul dialogului între părţi. Ascultarea vocii cetăţenilor este importantă în fundamentarea politicilor instituţionale, având la bază limitele ordinii constituţionale şi ale statului de drept. Consider că nu trebuie să existe nici un fel de imixtiuni externe în politica internă a statului”.