Deputatul Matei Dobrovie, vicepreședintele al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, atrage atenția că, deşi metodologia pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni se află în consultare publică până la 15 august, termenul stabilit pentru organizarea acestuia – ultima duminică a lunii octombrie – nu mai poate fi respectat. Mai mult, Metodologia nu ține seama de recomandările Consiliului Românilor de Pretutindeni și are mari lacune, mai arată deputatul.
Acesta arată că ”Art. 8 din Regulamentul de funcționare al Consiliului Românilor de Pretutindeni prevede că se va face convocarea Congresului cu cel puțin 3 luni înainte de data stabilită. Ultima duminică a lunii octombrie este 29 octombrie. Astfel, convocarea trebuia să aibă loc până cel târziu pe 29 iulie. Acum suntem pe 8 august iar acest art. din Regulament nu se respectă. ”Eu aș fi propus ca această consultare publică să aibă loc până pe data de 15 sau 20 iulie, apoi să se reunească comisiile din Camera Deputaților și Senat și să aprobe Metodologia. Cred că, odată cu adoptarea Metodologiei, trebuia format și Secretariatul Tehnic. Pentru ca acesta să nu se reunească în vacanța parlamentară, se putea stabili ca posibilii delegați să trimită dosarele de candidatură până pe 1 septembrie. Apoi, să fie o perioadă de analiză a dosarelor de 1 lună de zile, iar afișarea listei cu delegați să se facă cu cel puțin 3 săptămâni înainte de Congres”, menționează deputatul într-un mesaj postat pe facebook.
Totodată, Dobrovie afirmă ca la data de 11 iulie a trimis un mail tuturor colegilor de la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor din Camera Deputaților, făcând această propunere și arătând că termenul este depășit și este nevoie de o întâlnire a Comisiei, ”din păcate nu a răspuns nimeni”. Mai mult decât atat, la ultima întâlnire, Metodologia a fost adoptată ”fără a se ţine cont de părerea membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni, care au participat prin Skype ( spre exemplu, Matei Dobrovie nu a putut participa fizic, fiind plecat într-o delegaţie în Italia)”.
Dobrovie consideră că eliminarea completă a semnăturilor a fost o greșeală, dat fiind că grila propusă de evaluare a activității asociațiilor în sprijinul românilor de pretutindeni lasă loc la subiectivism și nu permite o departajare clară. De asemenea, nu este prevăzută o procedură de contestații, iar scandaluri viitoare nu sunt excluse.
„Soluția pe care o propun este reducerea numărului de semnături. Precizez că la momentul votului m-am abținut pentru că ne-am grăbit să scoatem semnăturile, fără a preciza ce punem în loc. Acum susțin reducerea numărului de semnături de la 250 la 150. Pentru listele de susținere ale delegaților este suficient să fie trecut numele, prenumele și un număr de telefon cu ajutorul căruia să se poată face verificarea. Alegerea membrilor Consiliului pentru un mandat de 4 ani, care să se suprapună cu cel al parlamentarilor, este o idee bună, dar greu de aplicat în prezent dacă vrem să facem Congresul anul acesta”, mai specifică deputatul.
În încheiere, acesta atrage atenţia încă o dată colegilor săi, că dacă termenul de consultare publică nu este modificat, ar trebui modificat termenul de convocare a Congresului (în loc de ultima duminică din octombrie să fie a doua duminică din decembrie).
Referitor la politizarea Secretariatului Tehnic de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni în legătură cu care au avertizat membrii Consiliului, Dobrovie propune ca acesta să fie format din 9 membri – câte un membru al fiecărui partid parlamentar, doi reprezentanți ai MRP și doi ai aparatului tehnic ai comisiilor de la Camera Deputaților și Senat.