Site icon TIMP ROMÂNESC

Deputatul Ionuț Stroe a vorbit APCE despre importanta recunoaşterii beneficiilor migraţiei în Europa şi, implicit, a valorii muncii românilor pentru ţările care îi găzduiesc

Deputatul liberal Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la APCE, a prezentat concluziile primei sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

”Au existat mai multe întâlniri bilaterale pe care le-am avut cu ţări cu care suntem în strânsă legătură: întâlnirea bilaterală la nivel de delegaţii parlamentare cu Turcia şi cu Polonia, state cu care dezvoltăm relaţii apropiate. A avut loc şi o întâlnire solicitată de către delegaţia Canadei, în care s-a discutat despre acordul economic-comercial de care canadienii sunt interesaţi şi, în egală măsură, şi de interesul nostru în legătură cu liberalizarea sistemului de vize pentru Canada. Această negociere va continua şi la nivel de executiv între Canada şi România, pentru că dacă ei îşi doresc o liberă circulaţie a mărfurilor şi a afacerilor pe piaţa europeană, noi ne dorim al rândul nostru să avem libertate de mişcare în zona Canadei. Ne-am exprimat intenţia de a vota Acordul Economic şi Comercial Comprehensiv  al UE cu Canada (CETA), dar este normal să beneficiem şi noi, ca stat UE, de o liberalizare a dreptului de circulaţie a cetăţenilor noştri în spaţiul canadian ”, a declarat deputatul Stroe.

În contextul discuțiilor despre migraţie deputatul Ionuț Stroe a vorbit despre importanta recunoaşterii  beneficiilor migraţiei în Europa şi, implicit,  a valorii muncii românilor pentru ţările care îi găzduiesc: „În calitate de membru al Comisiei pentru migraţie, refugiaţi şi persoane strămutate  şi de raportor al aceleiaşi comisii pe probleme de migraţie am atras atenţia asupra derapajelor înregistrate în unele state europene, prin care se încearcă îngrădirea unei libertăţi europene fundamentale garantată prin tratate, cum este libertatea de mişcare a forţei de muncă. Am subliniat nevoia de implicare a politicienilor europeni, care trebuie să explice cetăţenilor lor faptul că o piaţă a muncii deschisă, menită să ofere şanse egale tuturor, ceea ce le-ar aduce avantaje economice importante”.

Cu ocazia acestei prime reuniuni a fost recunoscută importanţa contribuţiei delegaţiei României în cadrul APCE: ”Prima sesiune din acest an a APCE a fost extrem de importantă care a dat tonul unui an 2014 decisiv în legătură cu deciziile din spaţiul european. De foarte multe ori, din păcate, în România s-a promovat un discurs care ne-a făcut foarte mult rău: s-a promovat ideea unei izolări a României, a unor dificultăţi în a stabili relaţii europene. De data acesta noi, delegaţia parlamentară a României,  putem demonstra concret că există o relaţie extrem de eficientă, bună, serioasă, o conlucrare solidă în legătură cu decizii care privesc nu numai interesele şi aspectele care sunt importante pentru noi, ci pentru întregul spaţiu european. Spun asta pentru că sesiunea a debutat cu o sesiune de alegeri, iar candidatul susţinut de marile democraţii europene şi, firesc, şi de delegaţia României, doamna Anne Brasseur a câştigat competiţia pentru poziţia de preşedinte al APCE. (…) Delegaţia noastră a demonstrat că România poate susţine o candidatură serioasă şi aici aş dori să menţionez că toţi membrii, indiferent de zona politică din care au făcut parte, au susţinut această candidatură şi ne bucurăm nespus că o liberală, Anne Brasseur, a reuşit să obţină preşedinţia APCE”, a declarat preşedintele delegaţiei parlamentare a României.

La Strasbourg, în cadrul aceleiaşi sesiuni a fost lansată cursa pentru alegerea viitorului Secretar General al APCE. ”În acest context, am avut o întâlnire cu viitoarea candidată susţinută de Germania pentru Secretar General al APCE –  alegeri care vor avea loc în luna iunie, doamna Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Domnia sa a fost Ministru de Justiţie al Germaniei, tot liberală”, a anunţat deputatul PNL Ionuţ Stroe.

Exit mobile version