Deputatul Ionuț Stroe, președintele delegației României la APCE a remarcat că propunerile raportului „Situaţia şi drepturile minorităţilor naţionale tradiţionale în Europa”, (Ferenc Kalmar, Ungaria, PPE), prezintă o serie de deficienţe care nu pot fi ignorate. Printre acestea, sunt meníonate încercarea de a impune ca model autonomia teritorială pentru minorităţile naţionale sau ideea asigurării drepturilor colective pentru minorităţile naţionale care, de multe ori, vin în contradicţie cu drepturile individuale ale acestora.
Parlamentarul român a subliniat faptul că toate cadrele legislative europene şi internaţionale au ca scop dezvoltarea şi încurajarea respectării drepturilor omului şi implicit a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a reiterat importanţa intrării în vigoare a Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale care „nu implică recunoaşterea drepturilor colective”. Prin urmare, introducerea ideii de sub-categorie a minorităţilor naţionale – aşa-numitele minorităţi tradiţionale – subminează mecanismele existente de monitorizare.
Totodată, parlamentarul român a atras atenţia asupra diversităţii de metode existente în Europa cu privire la protecţia minorităţilor naţionale, astfel că încercarea raportorului de a impune celorlalte state membre o singură metodă prin care se doreşte lărgirea ariei acestor drepturi, introducându-se conceptul de autonomie teritorială, este contrară pluralismului şi este un potenţial generator de tensiuni nedorite în statele membre. Statele moderne sunt state multietnice şi cetăţenia, nu etnia, este strâns legată de societăţile moderne şi este sursă de drepturi individuale.
Ionuț Stroe subliniză necesitatea îmbunătăţirii continue a situaţiei şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în baza unei evaluări obiective a nivelului de implementare a prevederilor şi a standardelor în vigoare.
Ulterior dezbaterii pe marginea raportului a avut loc examinarea amendamentelor la proiectul de rezoluţie şi la proiectul de recomandare. Plenul Adunării a hotărât modificarea titlului raportului în „Situaţia şi drepturile minorităţilor naţionale în Europa” prin eliminarea noţiunii de „minorităţi naţionale tradiţionale”.
Membrii Adunării au adoptat în plen o serie de amendamente depuse de parlamentarii români printre care acceptarea sintagmei „drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, aşa cum este recunoscută în dreptul internaţional, o examinare detaliată, în baza bunelor practici existente în materie, în vederea întăririi diferitelor forme de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, eliminarea recomandării potrivit căreia şcolile de studii politice ale Consiliului Europei ar trebui să trateze definiţia conceptului de stat naţiune şi adoptarea propunerii ca, printre obiectivele acestor instituţii, să se afle promovarea şi protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase sau lingvistice, ca premise ale stabilităţii politice şi sociale ale statelor în care acestea locuiesc, respectarea deplină a principiilor generale de drept internaţional în ceea ce priveşte implementarea, într-un format agreat de toate părţile implicate, a autonomiei teritoriale.