Deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), a participat, la invitația Oficiului Președintelui Ucrainei, la Summitul Internațional al Orașelor și Regiunilor de la Kiev.
La eveniment au participat peste 140 de oficiali din 17 țări, alături de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, reprezentanți ai Oficiului Președintelui Ucrainei, ai administrațiilor regionale militare de stat din Ucraina, precum și numeroși parteneri din Europa și America.
Potrivit unui comunicat de presă, reuniunea a avut scopul de a încuraja înfrățirea oraşelor şi regiunilor ucrainene cu cele europene, pe de altă parte, în contextul eforturilor de integrare europeană ale Ucrainei.
În marja evenimentului, Nicolae-Miroslav Petreţchi a avut mai multe întrevederi cu şefii administraţiilor regionale militare de stat și ai consiliilor regionale din Zakarpatia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Mykolaiv, cărora le-a prezentat sprijinul solid, constant și multidimensional acordat de România refugiaților ucraineni și Ucrainei.
De asemenea, au fost analizate modalități de extindere a relațiilor de colaborare dintre regiunile ucrainene și județele românești, inclusiv la nivel de UAT-uri, în domenii precum digitalizarea, sprijinirea mediului de afaceri, cultură, învăţământ etc. Președintele UUR a evidențiat șansa istorică a autorităților ucrainene de a avansa în direcţia integrării europene şi a reiterat disponibilitatea României de a furniza expertiză concretă, soluţii şi modele de bune practici în diferite domenii de interes.
Interlocutorii ucraineni au mulțumit României, poporului român, precum și Uniunii Ucrainenilor din România, pentru sprijinul prompt acordat Ucrainei și poporului ucrainean, afectat de războiul care durează de peste un an.
Tot la Kiev, deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi a avut o întrevedere cu Eduard Buraš, consilier pentru cooperarea transfrontalieră al prim-ministrului Slovaciei. Discuțiile cu oficialul slovac au fost axate pe sprijinul acordat Ucrainei şi modele de bune practici, precum şi pe consolidarea cooperării dintre regiunile de frontieră ale României, Ucrainei şi Slovaciei, subliniind rolul minorităţilor naţionale în dezvoltarea cooperării interregionale.