Site icon TIMP ROMÂNESC

Deputatul Tîlvăr cere sprijiin pentru proiectele educaţionale în limba română din Irlanda

Problema dezvoltării de noi proiecte de educaţie în limba română pentru copiii şi tinerii români care trăiesc în Irlanda a fost ridicată de deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, în cadrul întâlnirii, la București, a  comisiilor pentru afaceri europene din Parlamentul României cu ministrul de Stat pentru afaceri europene al Irlandei, Dara Murphy.Tîlvăr a evocat vizita pe care a efectuat-o, în octombrie 2015, ca ministru al românilor de pretutindeni, în Irlanda, și care ”a generat efecte  pozitive asupra importanţei comunităţii românești din această ţară”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, a fost reamintită contribuţia comunităţii românești la viaţa economică şi socială a ţării de reşedinţă, precum şi interesul major pe care statul român îl are în păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice, culturale şi spirituale a comunității.

Deputatul Angel Tîlvăr a menţionat excelentele relaţii dintre Irlanda şi ţara noastră şi a mulţumit pentru aprecierile adresate de partea irlandeză cu privire la contribuţia României la politicile şi dezvoltarea Uniunii Europene.

Un alt subiect a vizat importanţa respectării drepturilor cetăţenilor români, în calitate de cetăţeni europeni, cu precădere dreptul la liberă circulaţie şi drepturile legate de muncă. Deputatul Angel Tîlvăr a apreciat colaborarea eficientă dintre reprezentanţii autorităţilor române şi autorităţile irlandeze în legătură cu problema traficului şi exploatării prin muncă înregistrate în ultimii ani în Irlanda. ”Aspectele care privesc comunitatea românească din Irlanda trebuie să rămână în atenţia reprezentanţilor ambelor state, atât în contextul apartenenţei noastre comune la comunitatea europeană, cât şi în cel al evoluţiilor regionale complexe, aşa cum este Brexit-ul”, a subliniat parlamentarul român.

La rândul său, Dara Murphy, ministrul de Stat pentru afaceri europene al Irlandei, a precizat că traficul de persoane este privit cu extremă seriozitate de guvernul pe care îl reprezintă şi a exprimat speranţa că un set de măsuri destinate  informării şi asistenţei pentru potenţialele victime ale acestui fenomen poate fi dezvoltat în mod eficient prin discuţii bilaterale. 

Oficialul irlandez a exprimat disponibilitatea autorităţilor centrale şi locale din Irlanda pentru dezvoltarea de noi proiecte educaţionale în limba română pentru comunitatea românească din această ţară.

Exit mobile version