Site icon TIMP ROMÂNESC

Deputatul Tîlvăr s-a întâlnit cu profesorii de la “Şcoala românească de sâmbătă” din Lisabona

Aflat în vizită parlamentară în Portugalia, deputatul PSD Angel Tîlvăr s-a întâlnit recent  cu elevii şi cadrele didactice de la “Şcoala românească de sâmbătă” de la Lisabona. Parlamentarul român a fost însoţit de ambasadorul României în Republica Portugheză, Ioana Bivolaru.“Şcoala românească de sâmbătă”, proiect al Asociaţiei “Comunitatea Românească din Lisabona” a fost şi este susţinut, de-a lungul anilor, de către statul român, prin intermediul finanţărilor acordate în cadrul sesiunilor specifice, organizate de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Cei 100 de elevi ai şcolii provin din familii de români din România şi Republica Moldova. “Şcoala românească de sâmbătă” le permite acestora accesul la învăţarea limbii române şi la cunoştinţe de istorie şi geografie şi le oferă posibilitatea de a rămâne în legătură cu tradiţiile, obiceiurile şi cultura română.

Un asemenea proiect educaţional de succes a fost, este şi trebuie să rămână un model în ceea ce priveşte consolidarea legăturii pe care copiii români de pretutindeni trebuie să o dezvolte cu ţara de origine.  Păstrarea profilului identitar al tinerelor generaţii se poate face, în primul rând, prin dezvoltarea unor astfel de forme de învăţământ în cât mai multe dintre comunităţile româneşti. Şi aceasta nu doar pentru ca valorile şi spiritualitatea românească să fie astfel păstrate şi perpetuate în comunităţi, ci şi pentru a ne asigura că – la o eventuală revenire în România – copiii se pot integra cât mai rapid şi cât mai uşor în sistemul de educaţie românesc”, a subliniat parlamentarul român.

Aşa cum am făcut-o şi în perioada mandatului de ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, dar şi în calitate de parlamentar şi cadru didactic, susţin şi voi susţine, cu profundă convingere, elaborarea de sisteme şi strategii prin care fiecare copil şi tânăr român, oriunde în lume s-ar afla, să aibă acces la învăţarea limbii materne şi să poată rămâne într-o legătură reală şi permanentă cu România”, a precizat Angel Tîlvăr.

Exit mobile version