„BREXIT: situația curentă și perspective de viitor” a fost tema dezbaterii organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în cadrul căreia vicepreşedintele PE Ioan Mircea Paşcu eurodeputatul deputatul Marian-Jean Marinescu, ministrul Ana Birchall, consilierul prrezidențial Leonard Orban şi adjunctul șefului misiunii diplomatice a Marii Britanii în România au încercat să clarifice o serie de aspecte privind viitorul relaţiei UE-Marea Britanie, post-Brexit.
Eurodeputatul Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului Europeana afirmat că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană l-a luat prin surprindere și că România a pierdut un aliat puternic. În ceea ce privește consecințele Brexitului, Pașcu a opinat că există două direcții. Prima se leagă de viitorul Europei, care poate deveni cu două viteze, având în vedere că decizia Marii Britanii de a părăsi UE a anulat decizia Consiliului Europei în privința euro. Pe de altă parte, Pașcu a vorbit despre sancțiunie decise de UE în relația cu Federația Rusă, susținute de Marea Britanie.
Având în vedere că în 2019, când se anticipează ieșitea propriu-zisă a Marii Britanii din UE, rolul României devine extrem de important, având în vedere că va deține președinția UE când negocierile vor ajunge la final.
Tot în acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchal a menționat că obiectivul României este de a gestiona acest proces complex într-un mod corect și predictibil, conform prevederilor din Tratatele Uniunii, dar și în consonanță cu interesele naționale ale României. Este deosebit de important să fie menținută o relație privilegiată, de parteneriat între UE și Marea Britanie, ținând cont de interesele pe care le împărtășim, fie că vorbim despre economie, sau consolidarea mediului de securitate.
“ Astăzi mai mult ca oricând, trebuie să ne canalizăm atenția pe întărirea unității, coeziunii și solidarității, pe implementarea cu succes a mecanismelor și instrumentelor de care dispunem. În egală măsură, este necesară consolidarea dialogului intern, sporind, în același timp, contactele și cooperarea cu partenerii noștri din vecinătate, prin garantarea unei asistențe adecvate și respectul cuvenit perspectivei lor europene” a afirmat aceasta.
Referitor la viitorul UE, oficialul român a subliniat faptul că „Pentru România consolidarea UE rămâne un obiectiv strategic. Considerăm că singurul răspuns viabil pentru Uniune și pentru fiecare stat membru constă într-o reală cooperare, în unitate și în solidaritate. Fără îndoială UE rămâne un proiect indispensabil pentru noi toți, iar un viitor european comun oferă perspective mai bune atât pentru țările noastre, cât și pentru cetățenii noștri. Nu avem nevoie de o Europă cu ‘mai multe viteze’, ci de o Europă care să ne unească, de mai mult angajament politic comun pentru proiectul european”.
La rândul său, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, a afirmat că ieșirea Marii Britanii din UE în mandatul deținut de România la președinția UE este important, însă, pe de altă parte, decizia se ia cu vot în Consiliu și apoi în Parlament. Totodată, acesta a precizat că sunt foarte multe modele privind viitorul relației UE-Marea Britanie: pe modelul raporturilor cu Norvegia, cu Elveția etc.