Site icon TIMP ROMÂNESC

Despre organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni cu românii din Grecia

Liderii mediului asociativ românesc din Atena, Aspropirgos şi Salonic au discutat principalele probleme cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr, în cadrul vizitei pe care demnitarul român o efectuază zilele aceastea în Rep. Elenă.

La reuniune au participat ambasadorul României în Rep. Elenă, Lucian Fătu, ​consulul general al României la Salonic, Martin-Ladislau Salamon, ​consulul onorific al României la Patra, Mariana Crăciun, ​preotul paroh Mihai Vulcănescu, precum şi reprezentanţi ai mass media de limba română.

Reprezentanţii asociaţiilor româneşti au mulţumit pentru sprijinul de care beneficiază din partea patriei​–mamă şi au prezentat activităţile pe care le desfăşoară, cu un accent deosebit pe proiectele din domeniul educaţiei.

Oficialul român a trecut în revistă programele şi acţiunile proprii ale Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cum ar fi Programul de Tabere “ARC”, de care beneficiază şi în acest an un număr important de copii şi tineri etnici români de pretutindeni.

La întâlnire au fost discutate o serie de aspecte legate de sesiunea de finanţare prin intermediul căreia statul român sprijină proiectele comunităţilor româneşti. Dezbaterea a inclus, de asemenea, principalele preocupări ale comunităţii româneşti din Republica Elenă.

Ministrul delegat Angel Tîlvăr a vorbit despre avantajele pe care le poate prezenta colaborarea în cadrul mediului asociativ românesc, prin dezvoltarea de proiecte mai vizibile, mai ample şi cu un impact semnificativ la nivelul comunităţii. Demnitarul român a insistat asupra importanţei pe care o au cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru tinerele generaţii, atât în sensul conservării spiritului identitar, cât şi pentru prevenirea problemelor legate de potenţiala reinserţie în sistemul de educaţie din România.

Totodată, ministrul delegat a oferit date cu privire la organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, prin dezbaterea – în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate – a metodologiei de desemnare a participanţilor la această manifestare. Au fost prezentate stadiul şi perspectivele activităţii Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, în scopul garantării exercitării dreptului la vot în cele mai bune condiţii pentru toţi românii, oriunde s-ar afla aceştia în lume.

Exit mobile version