Site icon TIMP ROMÂNESC

Despre Ucraina, Georgia și Republica Moldova la Trilaterala Turcia – România – Polonia

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, joi, la o nouă rundă de dialog în cadrul Trilateralei Turcia – România – Polonia, desfăşurată la Ankara, la nivel de miniştri de Externe. Delegaţia turcă a fost condusă de Mevlüt Çavuşoğlu, iar cea poloneză de Witold Waszczykowski.Consultările în acest format se înscriu în dialogul regulat al celor trei state pe teme de interes strategic. În cadrul întâlnirii de la Ankara, discuţiile s-au concentrat asupra situaţiei de securitate regionale şi internaţionale, cu accent asupra evoluţiilor din estul şi din sudul Alianţei, a rezultatelor Summit-ului NATO de la Varşovia şi a relaţiei Turciei cu UE.

În mod concret, cei trei înalţi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina, subliniind sprijinul ferm pentru integritatea teritorială şi suveranitatea acesteia. Au abordat, de asemenea, aspecte privind asistenţa acordată Georgiei şi Republicii Moldova. În ceea ce priveşte vecinătatea sudică, discuţiile s-au axat asupra dezvoltărilor din Siria şi a progreselor înregistrate în combaterea DAESH.

În discuţii au fost salutate deciziile substanţiale adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia, fiind subliniată importanţa deosebită a unităţii şi solidarităţii aliaţilor în gestionarea tuturor ameninţărilor de securitate actuale. A fost evidenţiată necesitatea unei abordări coerente cu privire la întregul flanc estic, fiind accentuată importanţa menţinerii zonei Mării Negre printre priorităţile Alianţei.  A fost evocată, în context, nevoia pregătirii corespunzătoare a ministerialelor NATO care vor avea loc în ultima parte a acestui an, în vederea  implementării, conform termenelor convenite, a tuturor deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel.

Cei trei miniştri au abordat, totodată, relaţia Turciei cu UE, partea turcă reconfirmând menţinerea obiectivului de aderare. Miniştrii român şi polonez au exprimat sprijinul ferm pentru continuarea negocierilor şi pentru aderarea Turciei la UE, pe baza îndeplinirii criteriilor stabilite, în beneficiul atât al Turciei, cât şi al Uniunii.

Programul a inclus şi o primire la preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, precum şi o vizită a clădirii Marii Adunări Naţionale a Turciei,  bombardate în timpul loviturii de stat eşuate de la 15 iulie 2016.

Ministrul român reiterat în context sprijinul pentru autorităţile legitime ale Turciei, evidenţiind atât consistenţa Parteneriatului Strategic bilateral, cât şi importanţa majoră a Turciei în plan regional, ca aliat în cadrul NATO şi partener cheie al UE.

Întâlnirea de la Ankara a reconfirmat valoarea adăugată a dialogului în format trilateral, precum şi interesul participanţilor pentru aprofundarea cooperării, în sprijinul politicilor Alianţei Nord-Atlantice şi în beneficiul stabilităţii şi securităţii regionale şi internaţionale. S-a convenit ca următoarea reuniune să fie găzduită de România.

Exit mobile version