Institutul Cultural Român de la Varșovia va marca, în data de 24 ianuarie 2024, aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române cu o dezbatere istorică despre evoluția statului român modern. Dialogul, care va avea loc la Clubul Jurnaliștilor din Cracovia de la ora 18:00, va fi purtat între trei reputați specialiști ai istoriei și civilizației românești: profesorul Kazimierz Jurczak, arhitectul Łukasz Galusek și Joanna Porawska, specializată în lingvistică.
Invitații vor prezenta, dintr-o perspectivă istorică și culturală, principalele momente și personalități istorice care și-au pus amprenta asupra istoriei țării noastre, precum și progresul continuu al statului în ciuda turbulențelor secolului XX. Punctul de plecare va fi o recentă apariție editorială scrisă de jurnalistul britanic Paul Kenyon Copiii nopții (Dzieci nocy), publicată în traducere poloneză la Editura Universității Jagiellone.
Kazimierz Jurczak este șeful Catedrei de Limba Română din cadrul Universității Jagiellone, istoric al ideilor, traducător, autorul monografiei Dylematy zmiany. Pisarze rumuńscy XIX wieku wobec ideologii zachowawczej (Dilemele schimbării. Scriitori români din secolul al XIX-lea și ideologia conservatoare), și al câtorva zeci de articole și studii despre literatura și cultura română, precum și despre relațiile culturale polono-române. Printre autorii traduși de Kazimierz Jurczak îi amintim pe Lucian Boia, Norman Manea, Nora Iuga, Leon Volovici, Cătălin Mihuleac, Tatiana Țîbuleac.
Łukasz Galusek, director de programe al Centrului Internațional pentru Cultură din Cracovia, specializat pe cultura și arta Europei Centrale, în special de legăturile dintre spațiu, memorie și identitate.Co-autor al mai multor publicații dintre care amintim, Rumunia. Przestrzeń, sztuka, cultura (România. Spațiu, artă, cultură). Membru al Colegiului Președintelui Republicii Polone pentru Politică Internațională și al Comitetului Civic pentru Reabilitarea Monumentelor Cracoviei.
Joanna Porawska a fost, în perioada 1976-2020, cadru didactic la Institutul de Filologie Romanică din cadrul Universității Jagiellone. După o primă etapă în care s-a ocupat de cercetări comparative între limbile franceză și polonă, s-a specilizat în lingvistica limbii române, etnolingvistică și relațiile culturale polono-române. Este autoarea unor manuale și co-autoare a Marelui dicționar român-polon.
Tot în data de 24 ianuarie, ICR Varșovia va transmite pe rețelele sale de socializare un material video realizat de Agerpres, care ilustrează conceptul curatorial și principalele exponate ale expoziției„Cuza 150” organizate de Muzeul Național de Istorie a României și muzeele partenere (octombrie 2023 – martie 2024).